Новини
Актуально

Останнім часом тема усунення радянської символіки зі щита монумента «Батьківщина-мати» набула широкого розголосу. До музею надходить чимало журналістських запитів із цього приводу. Проаналізувавши питання, які найчастіше цікавлять медійників, повідомляємо:

  • З часу набуття чинності Законом України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» Музей залучив відповідних фахівців для технічного обстеження й лабораторних досліджень, провів низку експертних обговорень із культурологами, юристами, істориками, мистецтвознавцями, спеціалістами пам’яткоохоронної справи. Міністерство культури України на базі Музею організувало два круглі столи за участю представників зацікавлених та профільних інституцій.
  • Скульптура «Батьківщина-мати» є доволі складним об’єктом і водночас унікальною спорудою, що потребує постійного контролю її технічного стану. Необхідно враховувати всі фактори й усвідомлювати, як роботи з демонтажу герба вплинуть на стійкість і баланс конструкції. Питання вимагає фахових досліджень, вагомих висновків і аргументів, насамперед фахівців Інституту електрозварювання ім. Є.О. Патона НАН України, Українського інституту сталевих конструкцій імені В.М. Шимановського та інших наукових установ. Лише ґрунтовні висновки науковців з урахуванням усіх технічних особливостей можуть стати основою для подальших дій.
  • Монумент «Батьківщина-мати» є унікальною пам’яткою й перебуває під охороною держави. Він відомий у світі як неповторний арт-об’єкт, входить до різних міжнародних та українських рейтингових списків. Будь-які проведені роботи не повинні вплинути на його естетично-художній вигляд (приклади некомпетентного та непрофесійного втручання відомі).
  • Вибіркові опитування музейниками відвідувачів доводять, що вирішення цього питання потребує ретельного соціологічного дослідження. Така аналітика, проведена на всеукраїнському рівні, допоможе уникнути політичних маніпулятивних технологій.
  • Ураховуючи велику кількість чинників (інфляція, зміна коефіцієнта розрахунків та ін.), наразі назвати будь-які цифри й терміни неможливо. Утім, зауважимо, що проведення всіх відповідних етапів демонтажу потребуватиме значного фінансування.

Отже, для ухвалення будь-яких остаточних рішень потрібен професійний, цивілізований підхід з урахуванням усіх чинних законодавчих норм, технічних параметрів та громадської думки. Більше про монумент