Новини
Звернення Музею

Останніми днями в інформаційному просторі поширюються змонтовані відео, на яких різні організації для демонстрації своїх ідей, поглядів, дій та способу життя «піднімають» прапори на скульптурі «Батьківщина-мати». Поширення цих відеороликів провокує неприйнятне й нетолерантне «обговорення» в соціальних мережах. Музей не в змозі протидіяти сучасним інформаційним та комп’ютерним технологіям і захистити історичну пам’ятку від її маніпулятивного використання в подібних «акціях» та її профанацію у такий свавільний і безвідповідальний спосіб. У зв’язку із цим музейна команда звертається до суспільства та громадськості з такою відозвою.

«Батьківщина-мати» – це не лише домінанта меморіального простору та архітектурного ландшафту, а й осердя Національного музею, який розповідає про український вимір Другої світової та сучасну війну на Сході України. Наратив і пам’ять про них – запорука єдності суспільства, готовності захищати свободу, незалежність та соборність нашої Батьківщини. Саме тому ми декларуємо неприпустимість використання Скульптури й території Меморіалу для політичних, громадських, розважальних та рекламних заходів. Наголошуємо на необхідності фактичного й віртуального збереження цього простору винятково як платформи для роздумів над минулим, місця пам’яті та єднання.

Закликаємо з повагою ставитися до культури та історії Вітчизни, пам’яті про її полеглих захисників та припинити проведення будь-яких «акцій» із використанням «Батьківщини-матері». Скульптура – не об’єкт для хайпу! Існує межа, за якою культурно-мистецька чи суспільна акція перетворюється на засіб маргінального епатажу та моральної провокації. Переступати її можуть лише ті, хто погано усвідомлює свою громадянську і суто людську етичну відповідальність перед Суспільством і Державою.

Команда Національного музею історії України у Другій світовій війні