Новини
Цифрові колекції. Нові надходження

Карантинні обмеження, які ось уже другий рік поспіль «диктують» особливі вимоги до діяльності Музею, зокрема й до його науково-фондової роботи, не призупинили, а навпаки – активізували процес цифровізації музейних колекцій, що суттєво розширило можливість заглиблення до фондового зібрання. Увесь цей час переведення музейних предметів у цифру і їх репрезентація на сайті спрямовувалися на актуалізацію, наповнення вже наявних та створення нових колекційних рубрик-розділів.

Наразі до уваги відвідувачів представлено п’ять цифрових колекцій: «Україна. Київ. Бабин Яр», «Українці – Праведники народів світу», «Діловодний архів Андрія Михалевича», «Голокост» та «Діти». Також залишаються в доступі всі інші рубрики вебресурсу «Музейні колекції»: «Історії музейних предметів», «Фонди розповідають», «Нові надходження», «Досліджуємо фонди», «Врятовані реставраторами» та «Усна історія».

Від початку 2021 р. майже вдвічі збагатилася колекційна цифрова добірка «Україна. Київ. Бабин Яр», що мовою музейних джерел розповідає про трагедію київського урочища, в якому нацисти знищили понад 100 тис. євреїв, ромів, українців та представників інших національностей. Серед оцифрованих предметів цієї колекції – особисті речі та документи загиблих, а також рятівників єврейства й очевидців тих подій. Упродовж цього часу значно оновилася й цифрова колекція «Українці – Праведники народів світу». Вона наповнилася оригінальними артефактами з родинних архівів: відзнаками, світлинами, егоспогадами, речовими та документальними пам’ятками.

Нікого не залишить байдужим і електронна добірка «Діловодний архів Андрія Михалевича», що закумулювала близько 200 реліквій з архівного сховку одного з провідників українських повстанців: конспекти, огляди, інструкції, повідомлення тощо.

Цьогоріч було започатковано й значно наповнено музейною автентикою відразу дві цифрові колекції: «Голокост», що містить різноманітну автентичну документалістику, пов’язану з найжахливішим злочином Другої світової – винищенням лише за національною належністю, та «Діти», що репрезентує дитину та дитинство в умовах воєнних катаклізмів. До колекції «Голокост» увійшли оцифровані оригінальні документи, знімки, спогади, списки, листи (зокрема, епістолярій мовою їдиш із колекції «Непрочитані листи 1941-го»). У колекції «Діти» не залишаються поза увагою дитячі малюнки, картки на хліб, карнавальний костюм, дрейдли, ляльки та інші музейні предмети.

Увесь представлений цифровий масив (а нині він налічує близько 600 одиниць!) супроводжують короткі біографічні та подієві наративи, атрибутивні та довідкові відомості про музейне джерело. Передбачені можливості та інструменти для дослідження, перегляду й відсортування за різними категоріями оприлюднених колекцій. Інформація доступна українською та англійською мовами.

Переконані, що цей цифровий контент забезпечить вільний доступ користувачів до кращих зразків фондової документалістики Музею і, зрештою, надихне до майбутнього офлайн-відвідування музейної експозиції. Робота триває.