Новини
Презентація колекції унікальних зображень ТРИЗУБА

30 років тому Верховна Рада України своєю Постановою «Про Державний герб України» затвердила тризуб як малий герб нашої держави. Цій події Музей присвятив презентацію колекції унікальних зображень символу волі українців. У медіазаході взяли участь представники провідних національних мовників, які проявили неабиякий інтерес до події.

Українське військо в 1917–1921 рр., як і нині, стояло на сторожі державності. Усіх вояків тих часів об’єднував знак волі – тризуб. Цей символ відомий іще з доби середньовіччя. Проте найрізноманітніші варіації його зображень залишив нащадкам період Української революції 1917–1921 рр., коли Знак Княжої Держави Володимира Великого вперше почав символізувати Україну новітньої доби. Сталося це теж у лютому. 104 роки тому тризуб затверджено Державним гербом УНР.

Понад сотню стилістичних версій тризуба в контексті різноманітних геральдичних композицій, виконаних аквареллю, можна побачити у просторі українсько-американської виставки «За волю України!». Ці зображення є унікальним ілюстративним матеріалом «Альбому уніформ Української Армії та Фльоти за доби Визвольної боротьби 1917–1921 рр.» геральдика Миколи Битинського. Стилізація тризуба більш ніж у сотні варіацій – безпрецедентний художній акт, творчий експеримент без аналогів не тільки в українській, а й у світовій практиці.

Альбом був створений у м. Прага в 1937 р. до 20-річчя відродження українського війська. Під час Другої світової війни безцінне геральдичне зібрання вивезли до Німеччини, а в повоєнний час – до США. Первісно воно налічувало 186 аркушів зображень однострою українського війська та унікальних авторських стилізацій тризуба. Нині більша його частина зберігається у фондах Українського музею та бібліотеки у Стемфорді (США). Невеличка частка – в колекції Музею Шереметьєвих (м. Київ). Уперше за 85 років усі шість розділів альбому, представлені збереженими 134 аркушами, зібрані й експонуються в Національному музеї історії України у Другій світовій війні. Вони дають змогу сповна реконструювати творчий задум автора – учасника Визвольних змагань 1917–1921 рр., насолодитися розмаїттям кольорових стилізацій тризуба – головного символу Незалежної України. Ці роботи були свідками рішучих кроків українців на шляху розбудови власного війська та державності.

Про історію унікальної реліквії, її долю та історичне значення розповів Юрій Савчук – генеральний директор Музею, кандидат історичних наук, куратор виставки «За волю України!».

«Історія тризуба сягає тисячоліть. Однією зі сторінок нашої історії, яка подарувала нам найбільшу кількість зображень, варіантів і стилізацій тризуба, є доба Визвольних змагань початку ХХ ст. Тут, у цьому залі, відкривається панорама унікальної пам’ятки, яка експонується вперше з часу свого створення. Це світова прем’єра. Мені надзвичайно приємно, що цей захід відбувається саме в стінах Національного музею історії України у Другій світовій війні», – зазначив Юрій Савчук.

У просторі виставки відбуваються дитячі проєкти, серед яких – «Сам собі геральдист». Юні художники створюють тризуби, які своєю чергою лягають в основу музейної анімації.

Міжнародний музейний проєкт «За волю України!», в якому представлено 250 артефактів із 20 музеїв, архівів і бібліотек України та США, триватиме до 31 травня 2022 р. Устигніть побачити унікальні артефакти й відчути дух Визвольних змагань початку ХХ століття.