Новини
Про Маріуполь розповіли у Швеції

3 та 4 березня Національний музей історії України у Другій світовій війні презентував фотовиставку «Тим часом у Маріуполі» відразу в двох музеях Швеції – Шведському національному музею військової історії (Armémuseum, м. Стокгольм) та Музеї шведських повітряних сил (Flygvapenmuseum, м. Лінчопінг).

На виставці представлені фотографії журналіста В’ячеслава Твердохліба, який народивсь у м. Маріуполь. Під час блокади він жив у підвалі й документував події, поки нарешті пішки не покинув місто. Попри смертельний ризик, увесь матеріал вдалося зберегти.

Своїми історіями перших днів облоги та окупації поділилися шість українок, яким пощастило вирватися з пекла на початку березня 2022 р. Нині вони перебувають у Швеції. Їхні спогади стали найточнішими коментарями для фото з руїнами.

Голос проєкту – озвучений щоденник восьмирічного Єгора з блокадного міста. На виставці представлено також фільм за мотивами його щоденникових записів.

Цей важливий проєкт вдалося втілити за підтримки Шведського національного музею військової історії Armémuseum та особисто його генеральної директорки Гелені Ронлунд (Helene Rånlund), Nordic Ukraine Forum, Української спільноти в Естерготланді (Ukrainska Föreningen Östergötland).

Виставка експонується від 4 березня до 31 серпня 2023 р. одночасно у двох містах.