Новини
Народні панцерники

Майданчик сучасної військової техніки на території Меморіалу повсякчас поповнюється новими експозитами. Подаровані для бійців на передовій волонтерами, добровольцями, бізнесменами машини свого часу були модифіковані й вдосконалені. Вони одягали залізні лати, перетворюючись на потужну бойову техніку, та вірно служили на війні. Кожне авто – свідок російсько-української агресії, фактично побратим воїнів із власним унікальним позивним. Відтепер історії дивовижних шушпанцерників зібрані в новому військово-історичному виданні «Народні панцерники».

20 травня на території Меморіалу відбулася презентація книжки військового журналіста, підполковника Збройних сил України й автора телепрограми «Техніка війни» Сергія Камінського.

Повнокольорове військово-історичне ілюстроване видання «Народні панцерники» надруковане на 224 сторінках. Робота над україномовною книжкою про більш ніж 75 «хенд-мейд» броньовиків на базі цивільних та військових автомобілів тривала з 2017 р., а задум з’явився іще раніше. За цей період було проведено понад 125 інтерв’ю з волонтерами, майстрами, військовослужбовцями, які створювали ці шушпанцери та воювали на них. Завдяки по-телевізійному лаконічній мові, сотням фотографій та десяткам QR-кодів на відеосюжети читач зможе в деталях дізнатися про залізних героїв: на якій базі побудовані, чим заброньовані, як озброєні та який бойовий шлях пройшли.

На сторінках ілюстрованої книжки можна почерпнути максимум захопливої інформації. Наприклад, книга містить вражаючі розповіді про «Психа», що проривався з оточення й знову туди повертався, про «Амфібію», що поступово скинула броню, про «Жука», що пішов служити до ССпО України, про «Пряника», що героїчно визволяв Маріуполь, про «Тигра», що побував на похороні у власника-репера, та ін. Після військової служби доля кожного склалася по-різному. Герої видання «Крокодил», що перебував на службі у бійців 1-го батальйону оперативного призначення резервістів Національної гвардії України, та «Бронежаба», бойовий автомобіль марки УАЗ-3303 Луганського прикордонного загону ДПСУ імені Героя України Євгена Пікуса, зайняли своє місце у просторі виставки техніки із зони АТО/ООС нашого Меморіалу. Щоправда, у книжці «Бронежабу» можна знайти під іншим ім’ям – разом із сестрою-близнючкою їх ще називали «Черепашки-ніндзя». Машини мають незвичний, подекуди кумедний і фантастичний вигляд й почасти викликають цікавість та безліч запитань у відвідувачів, а особливо іноземців. Про унікальну історію машини відтепер можна дізнатися й на сторінках видання. Саме тому тепла зустріч із авторами книжки та причетними до створення народних броньовиків відбулася на території Музею, де зберігаються Герої.

«Народні панцерники» – це одне з небагатьох довідкових видань про техніку, яку задіяно в зоні АТО/ООС, яке вже зацікавило читачів України. Ведуться перемовини про видання антології англійською для міжнародної аудиторії. Ми впевнені в успіхові нового видання та вдячні авторові за подарований примірник для Музею. Він стане цінним порадником та путівником для науковців, які працюють над поповненням колекції бойових автомобілів музейної фондозбірні.