Новини
Українські бойові нагороди у Талінні

13 квітня 2023 р. у Талліннському музеї рицарських орденів (Естонія) Tallinn Museum of Orders of Knighthood відбулася презентація виставки нагород незалежної України, створених після початку повномасштабної агресії рф 24 лютого 2022 р.

Уперше в Європі представлено документи, авторські ексізи, промислові зразки воєнних нагород України. Титульним експонатом стала оригінальна відзнака «Хрест бойових заслуг», друга за ієрархією державних нагород після звання Героя України, що була отримана для експонування спеціально на цій виставці в нагородженого воїна.

Представлені в Естонії предмети демонструють процес формування системи воєнних нагород сучасної України. На цьому у відеозверненні на церемонії відкриття акцентував генеральний директор Музею війни Юрій Савчук, який є членом Комісії державних нагород та геральдики при Президентові України й був особисто причетний до створення представлених на виставці зразків. Робота над відзнаками «Хрест бойових заслуг» та «За оборону України» розпочалася за ініціативою Президента України Володимира Зеленського ще в напівблокадному м. Київ у березні 2022 р., а укази про їх установлення були підписані 5 травня та 5 серпня того самого року відповідно.

Надзвичайний і Повноважний посол України в Естонській Республіці Мар’яна Беца підкреслила, що Естонія стала надійним партнером України в боротьбі з агресором, її підтримка колосальна. Це країна, яка щиро вболіває за нас.

Також на церемонії відкриття були присутні представники Сил оборони Естонії, зокрема Союзу оборони Естонії (Kaitseliit), та голова асоціації організацій України в Естонії (Association of Ukrainian Organizations in Estonia) Володимир Паламар.

Щиро вдячні естонським партнерам Катерині Лапіньш та Андрусу Румму за можливість презентувати нашу виставку в одному з найкращих європейських музеїв.

Виставку українських нагород можна оглянути в Талліннському музеї рицарських орденів до вересня 2023 р.