Новини
Оприлюднені документи по Волині

Музей продовжує працювати й на карантині: досліджує, систематизує та оцифровує музейне зібрання матеріалів, що свідчать про втрати військовослужбовців – уродженців України, призваних до лав Червоної армії в 1939–1945 рр.

Ми завершили роботу зі 154 справами, зібраними по 38 радянських військкоматах Волинської області, які діяли з 1940 до 1947 р. Це – сповіщення про загибель, списки зниклих безвісти, фронтові листи загиблих військовослужбовців, документи з розшуку тощо. Наразі пошуковий портал martyrology.org.ua поповнився 26 084 персональними записами про полеглих, 32 454 сканографіями оригінальних документів воєнного часу з обліку загиблих та 843 сторінками Книг Пам’яті України Волинської області.

Восени 1939 р., заволодівши західноукраїнськими землями, сталінська влада здійснила повну інкорпорацію приєднаних територій. Уже 4 грудня 1939 р. було утворено Волинську область. Восени 1940 р. до Червоної армії було призвано 112 тис. мешканців Західної України, зокрема з Волині. Тому перші повідомлення про загибель краян стали надходити родинам під час радянсько-фінляндської війни 1939–1940 рр. Найбільша хвиля мобілізації пройшла теренами області в 1944 р., у цей час були й найбільші людські втрати.

Зараз на пошуковому порталі martyrology.org.ua доступні відомості про 394 563 загиблих військовослужбовців та 454 854 документи періоду Другої світової війни по Київській, Житомирській, Вінницькій та Волинській областях.

Нагадуємо, що ми відкриті для доповнення оприлюднених баз матеріалами з родин полеглих або уточнюючими документами. Музей також працює над збором документальних відомостей про українців або уродженців України, які загинули в лавах різних армій – учасниць Другої світової війни, борців антинацистських рухів Опору, українського визвольного руху тощо. Просимо передати ці матеріали до музею або повідомити про них – poshuk@warmuseum.kyiv.ua