Новини
Захистимо пам’ять

У музеї відбулась онлайн-презентація нового виставкового проєкту, який утілює партнерство не лише інституцій, а й держав. Він має назву «Захистимо пам’ять». Ця надважлива виставка вперше в Україні експонуватиметься саме в просторі нашого музею. Адже власне тут мовою артефактів та унікальних людських історій ми розповідаємо про історичну драму України під час найкривавішого мілітарного конфлікту в історії людства.

Голокост був одним із найболючіших і найвиразніших виявів травматичного досвіду, який пережила Україна в період Другої світової війни. Виставка «Захистимо пам’ять» допоможе нашим українським та іноземним відвідувачам глибше зрозуміти особливості перебігу Голокосту й геноциду ромів в Україні, дізнатися про маловідомі аспекти цих трагедій, познайомитися із сучасними ініціативами меморіалізації масових поховань та збереження пам’яті про жертви нацистських злочинів в Україні.

Проєкт «Захистимо пам’ять» став плодом спільної роботи фонду «Меморіал загиблим євреям Європи» у співпраці з Українським центром вивчення історії Голокосту, за підтримки Міністерства закордонних справ Німеччини. Велику роль у реалізації задуму відіграє підтримка Посольства Федеративної Республіки Німеччина в Україні.

Разом із дипломатами, істориками й освітянами сьогодні ми говорили про способи, методи й важливість реалізації такого проєкту.

Анатолій Подольський, директор Українського центру вивчення історії Голокосту, розповів про цей проєкт і загалом про справу меморіалізації масових поховань загиблих євреїв у нашій країні.

Надзвичайно важливо для нас те, що історична пам’ять у Німеччині та Україні ґрунтується на солідарності наших цінностей. Про це йшлося у виступі Надзвичайного і Повноважного Посла Німеччини в Україні пані Анки Фельдгузен.

В СРСР тему Голокосту тривалий час замовчували, підміняючи її героїко-пафосною міфологією. Демократичні перетворення, які сталися в Україні, дали змогу по-новому усвідомити значення цієї трагедії. Заступник міністра закордонних справ України Василь Боднар говорив про роль держави у збереженні історичної пам’яті про Голокост в Україні.

Важливою особливістю проєкту «Захистимо пам’ять» є його тісний зв’язок із локальними ініціативами. Це важливо, адже тисячі населених пунктів України мали свою трагічну історію, свої втрати. У межах проєкту були меморіалізовані місця масових поховань євреїв у селах та містечках. Освітяни, вчителі історії, учасниці проєкту «Захистимо пам’ять» Катерина Конопко та Олена Гроза поділилися своїм досвідом роботи.

Головним завданням проєкту було забезпечити сталий захист і гідну меморіалізацію масових поховань у поєднанні з активною історичною та освітньою роботою. Про роль шкіл і місцевих ініціатив у збереженні пам’яті розповів координатор освітніх програм Українського центру вивчення історії Голокосту Віталій Бобров.

Такі спільні ініціативи та заходи є надзвичайно дієвим засобом у протидії проявам расової, міжетнічної нетерпимості, ксенофобії та соціальної дезінтеграції. Лише об’єднаними зусиллями, плекаючи гуманістичні ідеали свободи, гідності й цінності кожного людського життя, ми сприятимемо утвердженню демократії та громадянського суспільства в Україні.

Від сьогодні до 13 листопада запрошуємо всіх охочих до музею для знайомства з виставкою.

Відеозапис презентації доступний за посиланням.