Новини
«Гідний ранкового сонця»

Музейний проєкт «Український Схід» є платформою для обговорення уроків сучасної війни на Сході України, вшанування пам’яті захисників нашої країни та жертв російської інтервенції, формування громадянських та патріотичних цінностей нової генерації українців. Поширення знань про боротьбу України проти російської агресії – важлива місія команди Музею.

У музейному кінозалі відбулася презентація документальної стрічки Олени Огоновської «Гідний ранкового сонця». Фільм розповідає про життєвий шлях, професійну й громадську діяльність журналіста та воїна Тараса Матвіїва. Тарас був активним учасником Революції Гідності, а з початком російсько-української війни долучився до волонтерського руху. Незабаром він пішов захищати нашу Батьківщину на передовій – спершу як воїн-доброволець у складі чоти «Карпатська Січ», а згодом – як командир взводу в 24-й окремій механізованій бригаді. Також займався громадськими ініціативами як депутат Жидачівської райради та волонтер ГО «Народний легіон»: організовував патріотичні вишколи, етнофестивалі, координував рух «Стоп! Лісоцид» тощо.

Менше року тому життя 31-річного патріота обірвалося внаслідок ворожого мінометного обстрілу поблизу с. Троїцького Попаснянського району на Луганщині. Посмертно Тарас був удостоєний звання Героя України.

Саме цей шлях патріота, який беззастережно любив свою Вітчизну та боронив її, відображений у фільмі. Пам’ять лейтенанта Матвіїва вшанували друзі, колеги, побратими, музейники та інші глядачі. Відзначимо, що більшу частину аудиторії становили курсанти Військовий Інститут КНУ імені Тараса Шевченка – особливо дорогі та почесні гості Музею.

Земля повна життя.

З неї ми вийшли,

до неї повернемось.

Коли порохи виїдають очі,

в черевики лізе пісок,

а металеві траки стирає криця -

усе нагадує нам:

смерті нема -

є лише повернення".

(с) Тарас Матвіїв

Герої не вмирають, адже ми про них пам’ятаємо!