Новини
Капелани. Зустріч із героєм виставки

У межах виставки «Капелани» 19 червня відбулася зустріч із героєм експозиції – муфтієм духовного управління ДУМУ «Умма» шейхом Саїдом Ісмагіловим.

Виставка «Капелани» розповідає про священнослужителів різних віросповідань і конфесій, які на Сході України, де триває війна й проливається кров, пліч-о-пліч із воїнами захищають територіальну цілісність і незалежність нашої Батьківщини. В апокаліптичному вимірі воєнного буття для українських воїнів капелани стали Друзями, Побратимами, Порадниками та Психологами.

Відзначимо, що більшу частину аудиторії становили курсанти Військового інституту КНУ імені Тараса Шевченка – особливо дорогі та почесні гості Музею. Під час зустрічі говорили про становлення та функціонування капеланства серед імамів із початком російсько-української війни. Наразі Саїд має важливу місію – уберегти життя та віру Захисників України, а ще він активний борець за повернення територій анексованого Криму та Донбасу. Шейх поділився власним досвідом служіння в окопах і бліндажах, під звуки ворожих обстрілів, але саме в ту мить, коли бійцям душпастирська підтримка є найнеобхіднішою. Імам озвучив важливі слова, які часто говорить воїнам-мусульманам на війні: «У ісламі бути воїном почесно. Захищати своє – не гріх. Захисник своєї землі і свого майна не є грішником, навіть коли при цьому вб’є ворога. Загарбник, якщо загине, буде перед Богом відповідати як грішник. Загиблий захисник же обов’язково потрапляє до раю». Такий меседж є справді дієвим і заспокійливим для бійців, яких бентежить питання вбивства мусульманина мусульманином на війні. Ці слова загалом є справедливими й радо сприймаються усіма бійцями незалежно від приналежності до віросповідання.

Крізь призму оригінальних матеріалів виставки «Капелани» сьогодні ми поглянули на колективний образ військового духівника. Також через перегляд фрагментів документального фільму «Капелани. Війна очима священників» (реж. Валентин Дігтяренко, Screen Media Ukraine та «Живе Production») ми показали курсантам, як у складних бойових умовах, ротація за ротацією, капелани завжди поруч із нашими бійцями.

Воїни Духу продовжують віддано виконувати свою душпастирську місію на війні.