Новини
Листи 1941: адресата знайдено через 80 років

2 липня 2021 р. у головній експозиції Національного музею історії України у Другій світовій війні відбулося вручення двох поштових карток, які були написані 2 липня 1941 р., а знайшли адресата рівно через 80 років.

Ці відправлення, підписані М. Прешманом, мали потрапити з Кам’янця-Подільського в Харків до Прешмана Ципеса. Одне з них написане мовою ідиш, друге – російською.

Щоб отримати листи свого родича, Юлія Корсунська приїхала зі Сполучених Штатів. Виявилося, що в Америці Юлія заснувала організацію Remember Us (Пам’ятай нас), яка має на меті підвищення обізнаності та збереження пам’яті про Голокост у Східній Європі. Робота над цими проєктами привела її на сайт нашого Музею, де вона зустріла лист на знайому адресу.

Юлія Корсунська подякувала музейникам за кропітку роботу. Для жінки та її родини це важлива подія. Більшість її предків загинули під час Голокосту в Дробицькому Яру Харкова та в Кам’янці-Подільському. Майже не залишилося відомостей про автора й адресата листів, крім даних, що до війни вони проживали за адресою, де мешкали бабуся й дідусь Юлії, та мали таке саме прізвище. Отримані листи допоможуть жінці глибше дослідити своє коріння й розповісти, зокрема нашому Музею, детальну історію автора листів.

Також пані Юлія анонсувала спільний проєкт, у межах якого буде перекладено українською листи з колекції «Непрочитані листи 1941-го», написані ідишем (43 од.). Це дасть змогу продовжити пошук адресатів та повернути загублені в поштових відділеннях у 1941 р. родинні пам’ятки.

9 липня 1941 р. Кам’янець-Подільський був окупований нацистами. Крім того, німці захопили 1215 невідправлених листів на поштовому відділенні міста та відправили в Австрію. Представник німецької окупаційної влади д-р Ольшлегер зазначив у 1942 р.: «Ця колекція дає картину настрою радянського народу на початку війни». І це дійсно так, адже кореспонденція направлялася в усі області України, значну частину Росії, Угорщину, Грузію та Естонію. У результаті – поштові відправлення зберігалися нерозпечатаними у фондах віденських музеїв, доки не повернулися в Україну в лютому 2010 р.

Отримані Юлією Корсунською дві поштові картки стали 675 і 676 у списку вручених із 1215 епістол унікальної колекції «Непрочитані листи 1941-го».

Пошук решти 540 адресатів, кому були адресовані листи влітку 1941-го, триває.