Новини
Музейна виставка про російсько-українську війну в Кореї

Триває світове турне фотовиставки Музею «Київ: репортаж одного дня. 8 березня 2022 р.». Услід за презентацією проєкту в м. Верден (Франція), ми раді оголосити про відкриття виставки в Міжнародному центрі миру на о. Чеджудо (Республіка Корея).

Виставка «Київ: репортаж одного дня. 8 березня 2022 р.» – це 44 світлини, зроблені в столиці України впродовж 13-ї доби російсько-української війни. Вони віддзеркалюють реалії європейського мегаполіса, що переживає ворожі атаки: перегороджені барикадами та блокпостами вулиці, постаті українських воїнів, зруйновані оселі, переповнений біженцями вокзал… Світлини засвідчують, як миттєво й зажерливо війна проковтнула життєвий простір міста, стерши грані між фронтовим та мирним життям. Вони фіксують факти й емоції неоголошеної війни…

Знаковим є місце проведення виставки в Кореї. Рішенням корейського уряду Чеджудо визначено як «острів миру» й місце реалізації ключових проєктів із підтримки мирних ініціатив та протидії виявам агресії. Цю місію виконує Міжнародний центр миру – через реалізацію комунікаційних, виставкових та освітніх ініціатив. Така концепція сьогодення стала наслідком трагічної ситуації 1948–1949 рр., коли острів виявився осередком кривавого повстання й бойових дій. Переосмислення минулого дало змогу розвивати традиції миру в сьогоденні. Також на о. Чеджудо щороку відбувається Міжнародний форум з питань миру та процвітання за участю державних і політичних лідерів, а також фахівців із різних країн. Маємо надію, що цьогоріч його учасники ознайомляться з фотовиставкою.

Серед гостей церемонії відкриття були представники Форуму з питань миру та процвітання, Міністерства закордонних справ Республіки Корея, Міжнародного центру миру, місцевого відділення Міжнародного комітету Червоного Хреста, професори з Національного університету Чеджу. Демонструвалося відеозвернення генерального директора Національного музею історії України у Другій світовій війні Юрія Савчука.

Особливо емоційним моментом стало виконання Національного гімну України на фортепіано музиканткою Альоною Соломко, яка мешкає на острові.

Висловлюємо глибоку вдячність нашим партнерам у Кореї: Міжнародному центрові миру на о. Чеджудо, а також уряду провінції Чеджу та його контактному представникові Хван Джун Лі – за організацію виставки в цій країні. Віримо, що поширення правди про війну в Україні та боротьбу, яку наш народ веде за свою свободу, стане важливим кроком до відновлення миру.

Стежте за анонсами щодо дальшої реалізації проєкту.

Автор ідеї – Юрій Савчук, фото – Олена Шовкопляс.

Дякуємо нашим українським партнерам: мерії м. Київ та особисто меру Віталієві Кличку, Службі безпеки України та директору ГДА СБУ Андрієві Когуту, а також партнерові у Франції – Всесвітньому центру миру, свободи та прав людини у м. Верден – і його директору Філіппові Аншу за всебічне сприяння і допомогу в реалізації проєкту.

Контакти для ЗМІ: +380501004799