Новини
Марків – Free

До музею завітав старший сержант Національної гвардії України Віталій Марків із дружиною та заступником міністра внутрішніх справ України Антоном Геращенком. Іще на початку вересня 2020 р., коли ми готували виставку «Вільні» про наших співвітчизників – політичних бранців сучасної російсько-української війни, в її просторі розмістили промовистий банер «#FreeMarkiv» як заклик до звільнення Віталія та решти ув’язнених. Минуло три місяці, і ми з радістю замінили етикетки, додавши фото повернення Марківа на рідну землю, а тепер мали нагоду безпосередньо познайомитися з Героєм.

Для Віталія цей візит до музею був не першим. Напередодні свого арешту в 2017 р. він уже мав нагоду оглянути наші експозиції, але оновлений виставковий проєкт «Український Схід» і виставка «Вільні» справили на гостя неабияке враження.

Віталій із захопленням упізнавав своїх побратимів і розповідав про бої 2014 р. поблизу м. Слов’янськ та г. Карачун, у яких брав участь. Він сказав, що через ув’язнення пропустив чимало подій на фронті й хотів би якомога швидше заповнити ці лакуни. Знайомство з музейною експозицією здалося гостю чи не найкращим інструментом для досягнення цієї цілі. В експозиційному просторі Віталій переглянув останню відеохроніку, поспілкувався з науковцями. На прохання генерального директора музею Івана Ковальчука нацгвардієць пообіцяв передати речі, які були з ним в ув’язненні, нагадували про Україну й утверджували його в боротьбі. Віталій погодився приєднатися до музейного марафону «Свобода для мене – це…» й незабаром дати свою відповідь на важливе запитання. Тож до нової зустрічі!