Новини
Піаніно, у якому переховували єврейську дитину під час війни

8 липня 2021 р. до Національного музею історії України у Другій світовій війні доставлено унікальний музичний інструмент: піаніно, в якому Праведники народів світу Яким, Поліна та їхні діти Віктор і Валентина Олейниченки ховали від нацистів єврейського хлопчика.

Старовинний інструмент-схованку, що зберігалася в родині ще до війни, передала в Музей Таїсія Олександрівна Лобанова – донька Валентини Якимівни Пономарьової (Олейниченко) із м. Маріуполь. Про своє бажання в такий спосіб увічнити пам’ять своїх рідних вона оголосила під час Марафону історій «Українці-Рятівники», який відбувся у травні 2021 р.

Родинну реліквію в Національний музей історії України у Другій світовій війні з Маріуполя до Києва привезли воїни, які поверталися зі Сходу. Українські захисники не лише щодня, ризикуючи життям, захищають територіальну цілісність та суверенітет нашої Батьківщини, а й знаходять сили, час і бажання долучитися до збереження історичної пам’яті про найтрагічніші роки в історії України. Колектив Музею щиро дякує Міністерству оборони та Збройним силам України за надану допомогу.

Наразі унікальне фортепіано, зроблене німецькою фірмою Uebel & Lechleiter на початку ХХ ст., вивчається науковцями, реставрується, атрибутується, а згодом посяде гідне місце на виставці «Голокост», яка готується до 80-х роковин початку масових розстрілів євреїв у Бабиному Яру. 

Історія порятунку Веніаміна Борисковського сім’єю Олейниченків має бути відомою всім українцям. Німці захопили Маріуполь 8 жовтня 1941 р., і вже через кілька днів з’явився наказ, згідно з яким євреї повинні були зібратися з речами та документами начебто для переселення до Палестини. Нацисти влаштували тимчасове гетто, звідки 17 жовтня погнали жертв до с. Агробаза. Це місце стало «маріупольським Бабиним Яром»: за кілька днів 1941 р. зондеркоманда 10а розстріляла в протитанкових ровах від 8 тис. до 12 тис. маріупольських євреїв.

Восьмирічний Веніамін Борисковський – один із небагатьох, кому вдалось урятуватися. Під час пострілу Веніамін упав і знепритомнів. Незважаючи на поранення, вибрався з ями, де залишилися його батьки, трирічний братик та ще 11 рідних. До ранку дістався будинку своєї тітки Ганни, яка привела його до Олейниченків.

Українці заховали хлопчика у своєму будинку, ризикуючи життям, адже в одній частині жили Олейниченки, а в іншій – троє есесівців. Під час облав хлопця ховали в піаніно. Весь цей час разом із Веніаміном були й діти Якима та Поліни Олейниченків – Валентина та Віктор.

Докладніше про подвиг Праведників народів світу Якима та Поліни Олейниченків, а також їхніх дітей Валентини та Віктора можна прочитати на сайті проєкту «Українці-Рятівники», метою якого є зібрання інформації, фото, документів, відео про людей, які в роки Другої світової війни рятували життя євреїв, ромів та інших жертв нацистського геноциду.