Новини
Вільний. Рік потому

Рік тому, затамувавши подих, ми зустрічали з полону колишніх політв’язнів російсько-української війни. Тоді музейники відразу зрозуміли: вони, герої в житті, мають стати героями майбутньої виставки. Своїм обов’язком ми вважали розповісти й про тих, хто дотепер перебуває за ґратами, потребуючи якомога більшої підтримки. Налагодили комунікацію, зібрали вражаючі матеріали – й у вересні 2020 р. презентували виставку про нескорених духом і думками «ВІЛЬНІ». Для 14 героїв та їхніх близьких людей простір виставки став відтоді своєрідним майданчиком, де вони зустрічаються з відвідувачами, спілкуються, згадують, розповідають і водночас, проговорюючи всі ті спомини та думки, рухаються вперед. На виставці герої часто працюють і з журналістами – засвідчуючи все те, що довелося пережити в’язням, розповідають, як із цим «минулим» живуть сьогодні.

Наразі телеканал «UA: Перший» готує документальний фільм про українських політв’язнів, для яких 2020 р. був першим роком на свободі. Своїми думками ділився в музеї з журналістами Богдан Пантюшенко. Він учасник Революції Гідності, а від вересня 2014 р. – бойових дій на Сході України. У січні 2015 р. під час оборони Донецького аеропорту потрапив у полон. Утримували його в підвалі колишнього архіву СБУ в м. Донецьк та в Макіївській виправній колонії № 97. Звинувачений у скоєнні низки «злочинів»: тероризм, убивство, вчинення екстремістських дій, спрямованих на порушення «територіальної цілісності» та ін. Був засуджений до позбавлення волі на 18 років.

Нині Богдан розповідає про перебування в полоні й згадує, що звичайні на перший погляд процеси перетворюються за ґратами на надскладні завдання. Приміром, в’язню дуже важко зорієнтуватись у часі, визначитися з періодом доби, вести підрахунок днів. Наголошує на тому, якою важливою для нього була підтримка, а особливо листування з рідними й інформація про їхнє життя. Зашифровані сповіщення від дружини між рядками у книжках заспокоювали Богдана й додавали сил. Через рік після звільнення сторінка полону для Богдана Пантюшенка перегорнута, проте не закрита. Забути таке, очевидно, не вдасться ніколи – і тривожні сни повсякчас повертають його в жахливі спогади. Але колишній політв’язень має мрії та сподівання, тобто живе далі.

Наразі в Росії та на тимчасово окупованих нею територіях залишаються за ґратами сотні українців. Серед них – звинувачений у шпигунстві герой виставки «ВІЛЬНІ» Валентин Вигівський. Напередодні Різдвяних свят щиро вболіваємо за те, щоб усі політичні в’язні нинішньої російсько-української війни зустріли новий рік удома.