Новини
У Чорногорії відкрито музейну виставку про російсько-українську війну

Упродовж тижня фотовиставка Музею «Київ: репортаж одного дня. 8 березня 2022 р.» була представлена ще в двох країнах. Услід за м. Мангайм (Німеччина) її прийняла історична столиця Чорногорії – м. Цетине. До слова, це вже четверта презентація виставкового проєкту в різних країнах світу: раніше його можна було побачити в м. Верден (Франція) та Чеджу (Республіка Корея).

Світлини виставки «Київ: репортаж одного дня. 8 березня 2022 р.» демонструють факти й емоції 13-ї доби російсько-української війни, зафіксовані фотографом у столиці України. У ті дні стародавнє місто переживало російську агресію. Його готовність тримати оборону помітна в постатях українських воїнів та забарикадованих вулицях, а трагічні наслідки вторгнення – у зруйнованих оселях українців і тисячах біженців на столичному вокзалі. Відтоді українські захисники змогли відстояти столицю й визволити Київщину від загарбників, але битва за Київ залишиться в історії як одна з ключових перемог українського народу в боротьбі за свою свободу.

Партнерами, які організували виставку в Чорногорії, стали муніципалітет м. Цетине, Туристична організація Цетине та громадська організація «Антифашисти Цетине». Церемонію відкриття виставки відвідали тимчасовий повірений у справах України в Чорногорії Наталія Фіялка, голова дипломатичної місії Чеської Республіки в Чорногорії Яніна Гребічкова, мер Цетине Никола Дурашкович, президент Туристичної організації Цетине Оскар Гутер, члени громадської організації «Антифашисти Цетине» та жителі міста.

Виступаючи з промовою, голова української дипломатичної місії в Чорногорії пані Наталія Фіялка подякувала організаторам виставки та городянам. Символічним моментом солідарності між народами України й Чорногорії стало розмалювання пані Наталією бруківки на площі Цетине в синій і жовтий кольори.

Після церемонії відкриття учасники пройшли середмістям, несучи українські прапори й транспаранти зі словами підтримки України. На чолі колони крокували керівники дипломатичних представництв України та Чехії.

Висловлюємо щиру вдячність усім нашим міжнародним партнерам, які зробили виставку в Чорногорії можливою. Особлива подяка громадській організації «Антифашисти Цетине» та її директору Філіпові Кузману, який координував підготовку виставки, а також Міжнародному центру миру, свободи і прав людини у Вердені (Франція), зокрема його директору Філіпові Аншу та пані Крісталь Зебді-Бартц, за всебічне сприяння виставці.

Стежте за анонсами щодо дальшої реалізації проєкту.

Відеоверсія проєкту за цим посиланням

Контакти для ЗМІ: +380501004799