Новини
Позивний «Бронежаба»

Сьогодні майданчик сучасної військової техніки в музеї поповнився ще одним свідком російсько-української агресії – «бронежабою». Автомобіль марки УАЗ-3303 виконував бойові завдання Луганського прикордонного загону ДПСУ імені Героя України Євгена Пікуса у 2014–2015 рр.

Після загострення ситуації в обласному центрі та штурму управління загону в м. Луганськ у червні 2014 р. машиною, що була на балансі прикордонного загону, вивозили майно.

На потребу підрозділу цю та ще одну автівку в липні 2014 р. модернізували власним коштом працівники Миколаївського тепловозоремонтного заводу, перетворивши на броньовики. У найкоротші терміни майстри виконали складну роботу, замінили недієві вузли й агрегати, встановили бронезахист, який витримував постріли з автомата й кулемета, обладнали місце стрільця в кузові.

Тоді українська армія дуже потребувала волонтерської допомоги, а держава Україна – максимально потужного захисту. Адже ворог інтенсивно наступав, тривала активна фаза оборонних боїв.

Про непросту ситуацію на ділянці кордону на Луганщині та історію перетворення автомобіля на броньований захисник розповів заступник голови Державної прикордонної служби Сергій Сердюк.

Від серпня 2014 р. машина виконувала різноманітні бойові завдання на позиціях прикордонників поблизу с. Юганівка Луганської області: патрулювання, передислокації, постачання, евакуації поранених. Була захищеною вогневою позицією в обороні. Унаслідок масованого обстрілу російсько-окупаційних військ зазнала помітних ушкоджень борта, кабіни, повністю була розбита коробка передач.

Після ремонту – знову на фронті. Рік УАЗ провів у зоні АТО, залишаючись єдиною броньованою одиницею підрозділу. Коли мініброньовик вичерпав свої потужності, вдячні захисники вирішили: нехай він стане музейним експонатом.

Про надійного броньованого побратима, який врятував не одне життя, поділився спогадами Федір Чикін – офіцер, який у 2014 р. виконував завдання в зоні проведення антитерористичної операції на Луганщині на «бронежабі».

Директор Національного музею історії України у Другій світовій війні Іван Ковальчук підкреслив, що авто займе своє гідне місце серед «колег», що вже представлені на експозиційному майданчику бойових машин. Адже з перших днів воєнної агресії 2014 р. музейники дбайливо збирають артефакти та свідчення, які виражені у виставковому проєкті «Український Схід» та виставці «Вільні», що розповідає про звільнених бранців Кремля. Залізні «побратими» наразі теж стали вільними. І можуть нарешті відпочити, виразно демонструючи те, що відбувалося з українськими захисниками на фронті, де плавився метал.