Новини
Повстанський архів

Раді повідомити про завершення реставрації повстанського архіву, документи з якого були у критичному стані.

Улітку 2018 р. група ентузіастів проводила експедицію з розшуку поховань загиблих учасників українського визвольного руху в лісовому масиві на межі Дубенського району Рівненської області та Шумського – Тернопільської. Несподіваною знахідкою став німецький ящик із-під набоїв, який було виявлено за допомогою металошукача на одному з торф’яних острівців поблизу с. Майдан на Дубенщині.

У стосі цигаркового паперу, що зберігався в цьому своєрідному сейфі, можна було розібрати лише кілька фрагментів із машинописними текстами українських повстанців. Зокрема: «Звіт з теренових подій... 30.11 – 3.12.43… Здолбунівський район…», «Наказ ч. 03 Воєнної округи 002… комендантам запілля…», «До… господарського надрайону…». Щоб урятувати та зберегти ці матеріали, завідувач відділу нової та новітньої історії Рівненського обласного краєзнавчого музею Ігор Марчук звернувся до нас, враховуючи високу кваліфікацію музейних фахівців та їхній досвід у роботі з відновлення майже втрачених повстанських архівів.

Наразі повідомляємо про перші результати копіткої праці реставраторів музею над відновленням комплексу документальних матеріалів із колишнього повстанського архіву та його історико-археографічного опрацювання. Це документальні джерела про діяльність запілля (тилової служби) УПА на Волині й Південному Поліссі у другій половині 1943 р.: директивні накази, розпорядження, інструкції «зверхників»; звітна документація низових ланок, переважно у вигляді «повідомлень про теренові події». Йдеться, зокрема, про: заохочення населення збирати харчові продукти, необхідність спорудити сховища для їх зберігання, будівництво системи криївок та бункерів.

Про неабияку історичну цінність цього зібрання документів свідчить те, що до їх складання були причетні: «Еней» (Петро Олійник) – командир УПА-Північ, «Зубатий» (Антін Мороз) – господарчий референт Воєнної округи «Заграва», «Пташка» (Сильвестр Затовканюк) – комендант запілля Воєнної округи «Турів», «Швед» – господарчий референт Воєнної округи «Богун», «Каменюк» – комендант Рівненського надрайону, «Клим» – комендант Здолбунівського надрайону, «Богун» – комендант Ковельського району надрайону «Кодак», «Матрос» (Олександр Денищук) – комендант запілля Рівненського надрайону.

У фондозбірні музею зберігається понад 300 документальних матеріалів із повстанських архівів, які, перш ніж потрапити на державне зберігання, пройшли через тривалий процес реставрації. На дослідників цього масиву документів попереду чекає ще багато відкриттів і несподіванок. Процес цікавої й напруженої співпраці музейних реставраторів та науковців триває.

Про результати дослідження нових джерел й детальніше про саму знахідку розкажемо під час презентації вже незабаром, у новому 2021 році. Слідкуйте за анонсами.