Новини
Проєкт «За волю України!» – приклад для музейників

20 вересня 2021 р. в межах роботи освітнього заходу для музейників «Museum-Ed», організованого Музеєм становлення української нації за підтримки УКФ, відбулося знайомство з українсько-американським музейним проєктом «За волю України!». Куратор проєкту Юрій Савчук презентував керівникам музейних інституцій нову експозицію як приклад успішно реалізованого кейса міжнародної виставки. Він розповів про те, як співпрацювати з колегами за кордоном та в межах України, що потрібно для створення такої експозиції, як оформити виставку художньо та технічно, як рекламувати та презентувати виставку відвідувачеві.

Детальніше про співпрацю українських і американський музейних інституцій можна буде почути 22 вересня 2021 р. об 11:00 під час виступу пана Юрія на освітньому семінарі. Тема доповіді: «Міжнародні історичні музейні виставки: межі (не) можливого. Новітній досвід України (на прикладі реалізації українсько-американської виставки “За волю України!”». Трансляція онлайн за посиланням: https://youtu.be/ZVm5Z9Nc1ig.

Своїм досвідом управлінської роботи з втілення такого проєкту з колегами поділився генеральний директор Музею історії України у Другій світовій війні Іван Ковальчук. Зокрема, розповів, як залучити до проєкту спонсорів та партнерів, як підготувати приміщення до такої виставки та для чого потрібно створювати тематичну сувенірну продукцію. Музейники побачили чудовий зразок сучасної експозиції. Як результат – захоплені та натхненні вони готові втілювати свої креативні задуми.

«За волю України!» – визначна подія в історії україно-американських відносин, коли вперше за 30 років Незалежності України та понад 100-літню історію української діаспори у виставці в Україні взяли участь п’ять провідних наукових, музейних та культурно-просвітніх українських інституцій у США: Український Музей та Бібліотека у Стемфорді, Український Національний Музей у Чикаго, Українська Вільна Академія Наук у США, Український Музей у Нью-Йорку, Музей імені Патріарха Мстислава в Баунд-Бруку. Загалом вони передали на тимчасове експонування в Україну 181 раритет. Здійснити цей амбітний проєкт вдалося спільно з Фондом Богдана Губського «Україна ХХІ століття».

Музейний проєкт «За волю України!» триватиме до 31 травня 2022 р.