Новини
Українці-Рятівники. Марафон історій онлайн – 2022

14 травня 2022 р. Україна вдруге відзначала День пам’яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни. Нині 2673 українці удостоєні Державою Ізраїль цього високого звання. Водночас тисячі рятівників досі залишаються невизнаними й невідомими.

Попри трагедію російсько-української війни та складнощі, пов’язані з нею, Музей провів традиційний онлайн-марафон, присвячений моральному подвигу мешканців України під час війни. Наші гості цьогоріч керівник Українського центру вивчення історії Голокосту, кандидат історичних наук Анатолій Подольський та голова Українського інституту національної пам’яті Антон Дробович.

Нині в Україні з’являються нові Герої, вчинки яких за своєю сутністю зіставні з подвигами Праведників народів світу. Під час заходу ми познайомилися з вихователькою Чернігівського центру соціально-психологічної реабілітації дітей Наталією Песоцькою та директором Краматорського будинку дитини «Антошка» Анатолієм Романовим, почули їхні історії, думки про мотивацію та висновки. Від одного з кураторів музейного проєкту – Тараса Городняка, який нині перебуває у війську, – дізналися, наскільки ця тема актуальна для сучасних українських захисників.

Цьогорічний Марафон присвячено всім цивільним людям, яких убив російський нацизм. Особливу шану віддано в’язню нацистських таборів Борисові Романченку та порятованій колись від Голокосту Ванді Об’єдковій.

У другій частині марафону впродовж двох годин транслювалися відеоісторії порятунку українською та англійською мовами, зроблені з оригінальних музейних фото. 

Попри те що над нашими головами літають російські ракети, Музей працює. Ми розказали про нові проєкти, надбання, а також познайомилися з польськими колегами з Музею Варшавського гетто. Дізналися, як тема Праведників народів світу презентується й досліджується в Музеї травматичної історії Польщі.

Запис онлайн-марафону можна переглянути за посиланням, а з історіями Українців-Рятівників - на порталі портрети.ua