Новини
Музейна фотовиставка в м. Стокгольм

Попри війну, яка триває, Музей війни й надалі працює, створюючи нові міжнародні проєкти. «Війна: фотодокументація з північних околиць Києва у період з 5 по 16 квітня 2022 року». Таку назву має нова музейна фотовиставка, презентована 24 травня в м. Стокгольм, Швеція.

«Зібрати, зберегти і презентувати світові свідчення та артефакти російсько-української війни – основна місія Музею війни сьогодні», – саме так охарактеризував нашу роботу міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко. В онлайн-форматі він звернувся до гостей заходу з вітальним словом. На презентацію проєкту завітали посол України у Швеції Андрій Плахотнюк та міністр освіти і науки Швеції Анна Екстрьом. Про роботу музейної команди з темою російсько-української війни у воєнних умовах присутнім розповів генеральний директор Музею Юрій Савчук.

Музейна колекція артефактів повномасштабного вторгнення РФ на територію України формується від самого його початку. Уже в перші дні після вигнання ворога з Київщини та Чернігівщини – від 5 до 16 квітня – музейники вирушили в експедиції на терени, визволені воїнами ЗСУ. Це були 11 днів, важких фізично і ще важчих психологічно. У супроводі військових, із дотриманням безпрецедентних заходів безпеки, наші фахівці одними з перших ступили на спаплюжену землю колись квітучих селищ. Фактично науковці стали свідками злочинів окупантів. Промовисті матеріальні свідчення російської агресії – зібрані артефакти – поповнили фондову колекцію Музею.

Окреме завдання Музею – формувати архів світлин, що розповідають про російсько-українську війну. Кожен крок фіксував музейний фотограф Віктор Бившев. У результаті створено близько 3 тис. вражаючих кадрів, частина з яких стала основою презентованого нині фотопроєкту. Зруйновані м. Ірпінь, смт Гостомель, м. Буча, с. Андріївка, смт Макарів, м. Бородянка… Чергові достовірні свідчення реалій російсько-української війни відтепер стали музейними доказами на найрізноманітніших інформаційних та експозиційних майданчиках для багатьох поколінь.

Після офіційної частини на гостей очікував виступ талановитих українських музиканток. Вони зіграли мелодію українського композитора Бориса Лятошинського, яку він написав у роки Другої світової війни.

Архівом було також виставлено на показ для гостей оригінали листа Короля Швеції Карла ХІІ (14 вересня 1711 року) з інструкціями своєму послу у Константинополі Томасу Функу обстоювати інтереси України як незалежної держави, карти України з кордонами 1648 року авторства Гійома Левассера де Боплана та копію латиномовної Конституції Пилипа Орлика (1710). На виставці також експонуються портрети українських Гетьманів Пилипа Орлика та Івана Мазепи авторства української художниці Наталії Павлусенко.

Щира подяка колективу Національного архіву Швеції, який у співпраці з Королівською бібліотекою в Стокгольмі створив цей проєкт. Наші країни єднає давнє партнерство. Оригінал Конституції Пилипа Орлика можна було побачити в Україні торік із нагоди 30-річчя незалежності України експонувалася в столиці нашої держави за ініціативою і при всебічному сприянні Міністерства культури та інформаційної політики України.