Новини
Лекція Філіпа Сендса та презентація унікальних артефактів

До 80-х роковин трагедії Бабиного Яру в Музеї відбулася презентація унікальних артефактів періоду Голокосту – жовтих нашивок із зіркою Давида. Раритети представив професор права Філіп Сендс (Велика Британія) – юрист-міжнародник, директор Центру міжнародних судів і трибуналів, дослідник Голокосту.

Ці нашивки належали дідусеві пана Філіпа – єврею зі Львова Леонові Бухгольцу, який пережив найстрашніший етап гонінь у Парижі. Їх мусили носити євреї під час німецької окупації.

Досвід пережитого дідусем та власне осмислення Голокосту лягли в основу книжки Філіпа Сендса «Східно-Західна вулиця. Повернення до Львова». У 2016 р. вона вийшла в Україні й стала відправною точкою в поповненні колекції Музею війни. Прочитавши її, музейники дізналися про збереження нашивок із зіркою Давида родиною автора. Через соцмережі розшукали його й домовилися про передачу в Україну родинної реліквії. Попри те що Музей багато років вивчає Голокост, таких артефактів у фондозбірні не існувало, бо майже всі їх власники були вбиті.

«Ця історія почалася у містечку Жовква. І ця Східно-Західна вулиця, якою названа книга, є головною вулицею Жовкви. Я знаю, що мої предки, уся родина, були знищені під час Голокосту. Мій дідусь Леон Бухгольц єдиний, хто вцілів. І коли я почав писати лекцію для Львівського університету у 2010 р., я здивувався двом речам. Я дізнався, що людина, яка розробила поняття “злочини проти людяності” Герш Лаутерпахт, навчався у Львівському університеті. А потім я дізнався, що Рафаель Лемкін, який розробив поняття “геноцид” у 1945 р., також навчався у Львівському університеті. Це було дивовижне відкриття: витоки фундаментальних понять у міжнародному праві беруть початки з України. Власне, історії львівських євреїв і лежать в основі моєї книги», – зазначив професор Філіп Сендс.

Нині нашивки із зіркою Давида – центральний експонат нової виставки «Голокост». Вони допомагають уявити трагедію Голокосту не лише в українському, а й у загальноєвропейському вимірі.

«Музейна спільнота вражена, що у нас в експозиції з’явилися зірки Давида, які змушені були носити Леон Бухгольц та інші євреї в окупованому Парижі. Особливої ваги цим експонатам додає те, що їх передав у Музей онук Бухгольца, відомий британський професор Філіп Сендс», – прокоментував подію генеральний директор Національного музею історії України у Другій світовій війні Іван Ковальчук.

Далі для студентів та курсантів, майбутніх військових і правників, у кінолекційній залі Музею Філіп Сендс презентував двогодинну лекцію «Злочин і кара. Голокост і формування сучасної системи міжнародного правосуддя». Модераторами заходу виступили завідувач відділу науково-просвітницької роботи Музею Дмитро Гайнетдінов та директор Українського центру вивчення історії Голокосту, кандидат історичних наук Анатолій Подольський. Професор Сендс розповів про драматичний досвід власної родини в період нацистських гонінь, а також про притягнення до відповідальності організаторів та виконавців Голокосту, історичне значення Нюрнберзького трибуналу. Саме на цьому процесі всесвітньо відомі юристи, випускники Львівського університету Рафаель Лемкін та Герш Лаутерпахт розробили поняття «геноцид» і «злочини проти людяності», які є фундаментальними в сучасній системі міжнародного правосуддя.