Новини
«93: бій за Україну». Прем’єра другої частини фільму

У музеї відбулася перша карантинна презентація фільму. У просторі проєкту «Український Схід» показано другу частину документальної трилогії «93: бій за Україну». Це своєрідний літопис бойового шляху 93-ї окремої механізованої бригади ЗСУ у війні проти російської агресії на Сході України.

Головні герої кінострічки – солдати та офіцери бригади. Картина створена військовослужбовцями, їхніми друзями та однодумцями. Містить розповіді про бойові будні бригади, зйомки на професійну кінокамеру та ексклюзивні кадри, зняті бійцями на передовій. Особливістю стрічки є акцент на загиблих – їхні фото й імена з’являються в контексті подій, які стали останніми в їхньому житті.

Перша частина фільму презентувалася в музеї у 2017 р. Розповідала про бої на державному кордоні Луганської області, блокпостах дебальцевського та донецького напрямків, трагедію Іловайська.

Презентована друга частина – це кадри звільнення Опитного, деблокації «Зеніту», оборони Донецького летовища, шахти «Бутівка». Під час презентації її автори режисерка Лідія Гужва та військовослужбовець Вадим Вейді розказали як створювалася стрічка.

Начальник управління стратегічних комунікацій Апарату Головнокомандувача полковник Андрій Островський подякував авторам і вручив пам’ятні знаки. Від бригади учасників події своїх побратимів привітав капітан Олександр Проскурін.

З екрана на нас дивилися загиблі воїни. У фільмі ми побачили події і людей такими, якими вони є насправді, й упізнали тих, хто були присутні в кінозалі. Герой фільму Олег Ланевич поділився з присутніми своїми враженнями та емоціями, а командир 1-го батальйону Роман Губа приголомшив зізнанням про те, який стрес йому доводилося переживати щоразу, дізнаючись про загиблих у його підрозділі.

Заступник директора музею Людмила Рибченко зазначила, що чимало воїнів бригади є й героями музейного проєкту «Український Схід», анонсувала нову виставку та запросила до співпраці.

Також герої презентованої стрічки стали й літературними персонажами книжки фронтової волонтерки Євгенії Духопельнікової «Девочки на войне. Путешествие Долбоклюя», яка щойно побачила світ. Авторка завітала на зустріч із фронтовими друзями й презентувала свою збірку оповідань про побачене й почуте на фронті.

Незабаром сподіваємося знову зустрітися на презентації третьої частини фільму, тизер якої автори вже презентували. У стрічці покажуть бойовий шлях 20-го батальйону, який став частиною бригади у 2015 р., й бої у Пісках та Мар’їнці.