Новини
«Дивись! Маріуполь!» у серці Туреччини

Музей не втомлюється долучатися до поширення інформації про трагедію українців під час війни з Росією.

31 травня в столиці Туреччини м. Анкара відкрився проєкт, присвячений незламному м. Маріуполь. Місто-мученик, місто-фортеця, місто-герой. Порт на Азовському морі став одночасно  символом відчайдушного військового опору в умовах постійних бомбардувань та обстрілів із боку російської орди й ілюстрацією глибокої гуманітарної катастрофи. Квітучі квартали росіяни перетворили на суцільні руїни. У непридатному для життя місті залишаються заблокованими мирні маріупольці, які закликають світ допомогти.

За сприяння посольств України, Литви та Польщі в Турецькій Республіці відбулася презентація фотовиставки «Дивись! Маріуполь!».

Фотохудожник В’ячеслав Твердохліб документував кожен прожитий новий день від початку війни. На 23-тю добу нелюдських випробувань він пішов із міста пішки. І незважаючи на ризики, врятував увесь відзнятий матеріал. Флешку заховав у цукерку, аби її не відібрали на блокпосту. Останню світлину зроблено 22 березня. А кожний наступний день блокування приносив маріупольцям ще страшніші небезпеки й страждання.

Підсилив враження про колись квітуче місто Марії показ документального фільму «Маріуполіс» литовського режисера Мантаса Кведаравічюса, вбитого там рашистами 2 квітня 2022 р. Він саме знімав другу частину документальної стрічки про місто – символ стійкості й хоробрості українців протягом восьми довгих років війни.

Світ таки бачитиме правду.