Новини
Тотальна війна: фотовиставку Музею відкрито у Франції

У місті Вердені (Франція) відкрито вже другу фотовиставку Музею про трагічні реалії сучасної російсько-української війни – «Україна: тотальна війна». Вчергове нашим партнером став Всесвітній центр миру, свободи і прав людини, який розгорнув виставку в саду Архієпископського палацу XVIII ст.

Основою проєкту стали сімдесят фотографій з-поміж кількох тисяч, зроблених під час музейних експедицій до постраждалих від війни територій Київщини й Чернігівщини. Ці поїздки, очолювані генеральним директором Музею Юрієм Савчуком, мали на меті збір артефактів війни для стаціонарної музейної експозиції «Україна – розп’яття». Вони почалися вже 5 квітня, на третій день після повного звільнення Півночі України. З метою фотодокументування трагічних наслідків російського вторгнення, учасник експедицій, професійний фотограф Віктор Бившев, зробив кілька тисяч фото, що відображають трагедію десятків тисяч українців у місцях боїв, тотальних руйнувань і терору російських окупантів.

Географія світлин охоплює міста й села, назви яких нині відомі далеко за межами України – Буча, Ірпінь, Гостомель, Бородянка, Макарів, Іванків та багато інших населених пунктів. Вони опинилися на шляху навали російської армії на Київ, зупиненої відчайдушним опором українців.

Відтепер мешканці й гості стародавнього Вердена, що пережив руйнування в ході сумнозвісної битви Першої світової війни, дізнаються більше про війну новітню – кровопролитну тотальну війну, розв’язану Росією проти України.

Щиро дякуємо Всесвітньому центру миру, свободи та прав людини у Вердені та особисто його директорові пану Філіпу Аншу за спільну роботу з утілення виставки. Щиро пишаємося цим партнерством. Переконані, що підвищення рівня обізнаності суспільства Франції про війну сприятиме подальшій міжнародній підтримці України.