Новини
«Повстанські колекції. Спогади» вже на поличці музейних видань
/

Національний музей історії України у Другій світовій війні представляє книжкову новинку – «Повстанські колекції. Спогади».

У виданні вміщено 19 інтерв’ю та спогадів колишніх учасників українського визвольного руху, які оприлюднено в повному обсязі вперше.

Саме в 1920–1950-х рр. визвольний рух утягнув у свою круговерть мільйони співвітчизників, завдяки чому залишався активним на військово-політичній арені України три десятиліття. Свого часу британський філософ Бертран Рассел слушно зауважив, що шлях до розуміння будь-якої епохи пролягає через розуміння ідей, які сповідували люди цієї епохи. А щоб збагнути ідеї, слід зануритися у світ людини, образно кажучи, пройти милю в її сандалях – осягнути мотиви вчинків, принцип формування думок, переживань, реакцій на повсякденну дійсність. Найкращими помічниками стають джерела особового походження.

Тому книжка спогадів – унікальний комплекс егоматеріалів усної історії, дбайливо зібраних в експедиціях, – сторінками якої промовляють не керівники українського визвольного руху, не ідеологи, не історики, а звичайні люди, які всім серцем відгукнулися на заклик «Здобудеш Українську державу або загинеш у боротьбі за неї» і всім своїм життям продемонстрували відданість цьому гаслу.

Презентовані джерела супроводжено короткими біограмами згаданих у розповідях повстанців та розлогими коментарями щодо історичних подій.

Віримо в зацікавленість нашим виданням з боку науковців, краєзнавців, викладачів, студентів та всіх небайдужих до минулого нашої країни.

Ознайомитися із виданням детальніше.