Новини
«Україна – розп’яття» в центрі уваги офіційних делегацій

Музейний виставковий проєкт «Україна – розп’яття» став міжнародним майданчиком, що розповідає високоповажним гостям м. Києва, дипломатам та журналістам про життя регіону під час перших місяців повномасштабної російської агресії.

Докази присутності російської армії та свідчення їхніх звірств, зібрані музейниками під час експедицій у щойно визволені населені пункти Київщини та Чернігівщини в квітні – травні 2022р., із зацікавленням вивчають військові й цивільні.

У липні виставковий проєкт став частиною офіційних візитів делегацій найвищого рівня з різних держав світу. Виставку оглянули: Президент Гватемали Алехандро Джамматтеї та Президент Литви Гітанас Науседа, прем’єр-міністр Ірландії Міхал Мартін, сенатори Французької Республіки. Свідчення порушення законів війни росіянами вивчала військова делегація на чолі з командувачем Сил оборони Угорщини генерал-лейтенантом Ромулусом Русін-Сенді та делегація на чолі з командувачем Сил оборони Естонії генерал-лейтенантом Мартіном Геремом, а також делегації пожежно-рятувальних служб Польщі, Естонії, Латвії та Литви.

У залах експозиції відбувся діалог про необхідність збереження культурної спадщини, а також про функціонування культурних установ в умовах повномасштабної воєнної агресії між президенткою Міжнародної ради пам’яток та видатних місць (ICOMOS) Терезою Патрісіо, представниками Міжнародного центру з дослідження збереження та реставрації культурних цінностей (ICCROM) та ALIPH Foundation.

Важливим місцем для відвідувачів став мультимедійний проєкт «Діти…», присвячений загиблим під час російсько-української війни маленьким українцям. У стінах верхньої Московської брами під акомпанемент композиції «Спи, моє дитя» не витримує навіть найзагартованіше серце. На знак пошани до невинних жертв війни холодний простір Мартиролога наповнюється м’якими іграшками.

Від поважних гостей неодноразово ми чули слова підтримки, розуміння й усвідомлення рівня жорстокості ворога, з яким доводиться боротися Україні, і який нині є потенційною загрозою для Європи та світу.

Надзвичайно цінуємо всебічну підтримку інших країн. Разом до перемоги!