Новини
Вифлеємський вогонь

Музейників укотре зігрів Вифлеємський вогонь миру. Наші добрі друзі, діти з київського осередку Національної організації скаутів України (НОСУ), завітали до Меморіалу й передали його команді тепло священного вогню. Цією акцією, вже з особливим настроєм, ми традиційно розпочинаємо цикл зимових свят.

Юні гості розповіли про те, як виникла ця традиція – ділитися Вифлеємським вогнем. А започатковано її було 1986 р. в Австрії – щоб донести світло з місця народження Ісуса Христа тим, хто святкує Різдво поза домом: у лікарнях, сиротинцях тощо. Зазвичай до Європи вогонь привозять літаком, а вже від м. Відень він мандрує з рук у руки «скаутською естафетою».

Та цього року пандемія внесла корективи у процес передачі, зробивши його ще важливішим і бажанішим. Австрія закрила свої кордони через новий штам вірусу, але це не стало на заваді молодим людям, якими рухає свята місія. Вогонь, який подолав сотні кілометрів Європою, вдалося запалити в м. Краків (Польща) і привезти до України.

Нині цю традицію підтримують різні організації скаутів у світі й нашій країні. 21 грудня 2013 р. члени Національної скаутської організації України «Пласт» вручили після молитви Вифлеємський вогонь учасникам протестів на майдані Незалежності. Від 2014 р. пластуни щороку передають його бійцям на лінії фронту на Сході України.

Генеральний директор Національного музею історії України у Другій світовій війні Юрій Савчук, звертаючись до скаутів, сказав, що дійство передачі священного вогню дуже важливе для команди Музею. «Ми розуміємо, що таке мир. Сподіваємося, що Вифлеємський вогонь принесе мир усій Україні», – зазначив він.

Науковці Музею з великою вдячністю провели для представників скаутської організації екскурсію залами українсько-американської виставки «За волю України!», що присвячена історії одностроїв мілітарних формацій періоду Визвольних змагань.