Новини
Наближаємо «День Перемоги»

4 серпня Музей війни спільно з Польським Інститутом в Києві презентували виставку плакатів польського графіка Войцеха Коркуця та  українського художника Андрія Єрмоленка під назвою «День Перемоги».  

Виставка органічно розташувалася на Головній алеї Меморіалу та відображає всебічну підтримку польського народу в боротьбі українського народу за демократичні цінності у Європі та світі.

Більшість із плакатів, представлених на виставці, були створені після 24 лютого 2022 року у відповідь на російське вторгнення та героїчний опір України. Обидва художники гостро реагували на події, що відбувалися, та трансформували свої емоції у художні твори, використовуючи кожен свій упізнаваний стиль. Яскраві зображення привертали увагу відвідувачів Меморіалу ще напередодні відкриття.

Назва виставки свідчить про очікування та надію на близьку перемогу, коли Україна, яку підтримують союзники, остаточно здолає ворога.

Як зазначив Директор Польського Інституту у Києві, Радник Посольства РП Роберт Чижевський, саме дії росіян показали, наскільки демократичні й вільні є два народи: українці та поляки. Заглибившись в історичний екскурс, пан Роберт нагадав, що поки монархії Європи будували абсолютистські режими, і українці, й поляки уклали у своїх державах Конституції, в яких закріпили демократичний вибір, вибір Свободи.

У певному сенсі Україна вже перемогла: героїчний опір, який чинить український народ від початку вторгнення, відображений плакатами Андрія Єрмоленка, – це перемога свободи над імперським диктатом і терором.

Віримо, що Україна поверне загарбані землі, а відомий плакат Войцеха Коркуця Achtung Russia, який був створений після того, як 2014 р. Росія захопила Крим, остаточно втратить свою зловісну актуальність.

Ми ж, у свою чергу, по краплині наближатимемо Перемогу всіма доступними нам способами. Нехай і по краплині. Адже, як підсумував генеральний директор Музею Юрій Савчук, за Лафонтеном, окремі краплі дощу перетворюються у життєдайний потік, який зрошує спраглу землю.

Запрошуємо відвідати Меморіал та переглянути нову виставку. «День Перемоги» буде доступний до огляду до 31 серпня 2022 р. Вхід вільний.