Новини
День знань

Щороку на День знань територія Меморіалу наповнюється групами дітей: до першого робочого дня школярів та вчителів ми готуємо спеціальну програму.

Торік наш фестиваль цікавих історій #STORIES відвідало понад 900 учнів у складі 35 команд. Мова про унікальні життєві історії учасників Другої світової війни, яких немає у шкільній програмі.

Цьогоріч з огляду на карантинні обмеження святкування 1 вересня було не таким велелюдним. Проте маленькі відвідувачі ознайомилися з виставками «Український Схід», «Україна. Незакінчена війна…» та експозицією бойової техніки просто неба, помилувалися зблизька новою атракцією – встановленим у серпні найбільшим прапором України.

А на спомин про 1 вересня 2020 р. діти з допомогою наших екскурсоводів зробили паперових журавликів. Історія цього символу в новітній історії нерозривно пов’язана із Другою світовою війною. Дівчинка з Хіросіми Садако Сасакі вірила в легенду: що бажання людини, яка складе тисячу паперових журавликів-оригамі, обов’язково здійсниться. Хвора на лейкемію (наслідок ядерного бомбардування Хіросіми), вона встигла скласти свою заповітну тисячу, однак померла від хвороби у віці 12 років. Відтоді в парках Миру Хіросіми та Нагасакі можна бачити кілька тисяч різнокольорових паперових журавликів: їх привозять із різних куточків світу як пам’ять про тих дітей, що померли внаслідок ядерного вибуху. Відтоді паперовий журавлик приєднався до голуба і став другим світовим символом несприйняття ядерної війни – символом надії та віри в мирне майбутнє.

Символічно, що в річницю початку Другої світової війни ми навчаємо юне покоління робити висновки з помилок минулого й цінувати мирне небо.

Маленькі пальчики школярів зосереджено складали папір у символ миру, аби здійснити загадане найзаповітніше. Загадали і ми – дочекатися закінчення пандемії, скоріше запрацювати на повну потужність, зустрічатися й спілкуватися з відвідувачами без жодних обмежень.