Новини
У пам’ять про хлопців із морської піхоти

У день пам’яті загиблих воїнів Олега Стороженка й Олександра Стрелюка до Музею прийшли їх згадати бійці 801-го окремого загону боротьби з підводними диверсійними силами ВМС ЗСУ, а також волонтери.

Морські піхотинці Ігор Руляк і Артем Кисельов ділилися спогадами про загиблих побратимів, розповідали про службу в Криму та в зоні проведення АТО. Волонтери Михайло Жимай, Сергій Притула та Марина Антонюк упродовж шести років війни усіма силами допомагали підрозділу. Ось і сьогодні вони прийшли до Музею, щоб розповісти про труднощі та виклики непростої волонтерської роботи, а головне – підтримати, згадати…

Мічман Олег Стороженко та старший сержант Олександр Стрелюк загинули 2 березня 2015 р. під м. Маріуполь під час зіткнення з російсько-розвідувальною групою.

Уже після смерті в Олега народився син Олексій, а в Сашка – донька Олександра. Братство морських піхотинців активно допомагає родинам загиблих і робить все можливе для того, щоб про побратимів знали й пам’ятали. Зокрема, курсанти Військово-морської академії попіклувалися, щоб 4-й Чапаєвський провулок у м. Одеса був перейменований на честь Олега Стороженка.

«Важливою складовою пам’яті є популяризація занять, якими захоплювалися загиблі герої», – вважає Ігор Руляк, колишній військовий 801-го загону. Тож у пам’ять про Олександра Стрелюка та Олега Стороженка був започаткований спортивний челендж військових динамічних віджимань «801 Burpee Challenge». Участь можуть взяти всі охочі, зробивши благодійний внесок, який організатори передадуть родинам загиблих. До челенджу долучилися спортивні клуби по всій території України та спонсори: за найшвидше виконання 801 віджимання в парі переможці отримають цінний приз. Така традиція не лише залучає широкі кола до заняття спортом, а й поширює знання про водолазів –морських піхотинців, які зараз боронять наші кордони на Сході України.

Команда Музею, вражена таким підходом до збереження пам’яті про загиблих, охоче підтримує таку ідею. Адже музейний простір повсякчас стає майданчиком для зустрічей захисників України в найрізноманітніших форматах.