Новини
Презентація найстарішого прапора України в національних кольорах

28 січня широкому загалу й представникам ЗМІ була представлена унікальна пам’ятка історії – найстаріший збережений прапор України в національних кольорах, що використовувався під час проведення ІІ Всеукраїнського військового з’їзду 5–10 (18–23) червня 1917 р. Цей стяг був свідком перших кроків України на шляху розбудови власного війська та державності.

Одним із 2500 делегатів з’їзду був полковник армії УНР, політичний діяч Володимир Кедровський. Він зберіг раритет, а його син Юрій передав пам’ятку на зберігання до скарбниці Українського музею у Нью-Йорку.

Презентував реліквію генеральний директор Національного музею історії України у Другій світовій війні, кандидат історичних наук, куратор виставки «За волю України!» Юрій Савчук. Відбулася подія у просторі українсько-американського виставкового проєкту «За волю України!», організованого Музеєм та фондом Богдана Губського «Україна – ХХІ століття».

Саме в цей день 30 років тому, 28 січня 1992 р., Постановою Верховної Ради України «Про Державний прапор України» було затверджено національний прапор із двох рівновеликих горизонтальних смуг синього й жовтого кольорів. Подія увінчала споконвічні прагнення українського народу утвердити національні традиції та ідентифікувати власну територію.

Юрій Савчук наголосив, що в ХІХ ст. синьо-жовте полотнище було символом боротьби за волю українців. Коли в 1917 р. було проголошено Українську Народну Республіку, прапор у національних кольорах уперше став державним.

«Виставка відкрилася до 30-річчя Незалежності й стала вагомою подією музейного життя. Одним з унікальних артефактів, які представлено в нас в експозиції, є найстаріший задокументований фактично підтверджений прапор у національних кольорах. Для експонування на виставці нам його люб’язно надав Український музей у Нью-Йорку», – наголосив Юрій Савчук.

Прапор гарно зберігся, бо Володимирові Кедровському вдалося виїхати у Сполучені Штати ще в 1923 р. Відтоді реліквія зберігалась у добрих умовах і не зазнала долі переміщених культурних цінностей періоду Другої світової війни. Кольори (особливо синій) вицвіли, тому автентичний колір прапора можна побачити на його внутрішніх частинах. На цьому прапорі синій колір міститься знизу, а жовтий – згори, що, за словами Юрія Савчука, нетипово для тих часів. Подібна реліквія, прапор 1-го пішого запорізького полку, зберігається у Військовому музеї Польщі. Але вона була в набагато гіршому стані й потребувала реставрації.

У просторі музейного українсько-американського виставкового проєкту «За волю України!» представлено 250 артефактів із 20 музеїв, архівів і бібліотек України та США, які охоплюють період Визвольних змагань (1917–1921 рр). Виставка триватиме до 31 травня 2022 р.