Новини
Візит віцепрезидента Єврокомісії

Меморіал став майданчиком для міжнародних зустрічей. Віцепрезидент Європейської комісії Маргарітіс Схінас і міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко відвідали музейні експозиції та провели пресконференцію.

Екскурсію експозиціями та Меморіалом для поважних гостей провів генеральний директор Музею Юрій Савчук. У приміщенні Верхньої Московської брами Київської фортеці, де нині експонується мультимедійний проєкт «Діти…» вшанували пам’ять загиблих під час нинішньої війни українських хлопчиків та дівчаток. У просторі виставки «Батьківщина-мати. Переозначення» говорили про трансформацію образу монумента у свідомості та сприйманні українців і світової спільноти.

Віцепрезидент упевнився, що війна точиться не тільки на полі бою – вона триває і на культурному фронті. В експозиції виставки «Україна – розп’яття» найбільшу увагу гостя привертали експонати – свідки злочинів рашистів супроти української культурної спадщини, а особливо руйнацій релігійних будівель і пам’яток.

За результатами відвідин музейних експозицій пан Схінас наголосив на важливості того, щоб у ЄС бачили на власні очі свідчення російської агресії. «Виставки і Музей надзвичайно вражають. З одного боку, все це викликає смуток, з іншого – надихає та вселяє надію. Важливо, щоб спогади про війну були збережені. Я хотів би пообіцяти вам надання допомоги з показом виставки – або цілої експозиції, або її частини, – скажімо, у приміщенні Європейського парламенту в м. Брюссель чи в іншому місті ЄС, щоб якнайширше розповісти про ці події», – сказав він.

Під час брифінгу пан Схінас зазначив, що пересвідчився: агресор цілеспрямовано руйнує культурні заклади в Україні, щоб дестабілізувати й демотивувати українців у боротьбі. У цьому контексті він наголосив, що ЄС робить конкретні кроки, щоб допомогти зберегти українську спадщину.

«11 млн євро вже були виділені ЄС для того, щоб перемістити культурні цінності з українських музеїв у безпечніші місця. Ми на цьому не зупиняємося. Ми виділимо ще близько 5,5 млн для продовження цієї роботи», – запевнив гість. За словами віцепрезидента Єврокомісії, у ЄС шанують подвиг українців і пам’ятають, що Україна – єдина країна Європи, де людей убивали за те, що вони піднімали європейський прапор». Водночас він висловив сподівання, що незабаром наша держава стане членом ЄС.