Новини
Виставка «Тим часом в Україні» завітала до м. Стокгольм

Попри війну, яка триває, Музей і надалі працює, створюючи нові міжнародні проєкти. «Тим часом в Україні» – таку назву має його нова виставка, відкрита сьогодні у Шведському національному музеї військової історії в м. Стокгольм.

Експозиція демонструє, як музейники протистоять російській агресії своїми професійними засобами. Тут представлено історичні світлини, зроблені Оленою Шовкопляс на вулицях м. Київ у 13-й день повномасштабної війни, коли воно тримало оборону проти загарбників. Емоції війни в Україні, виражені художніми засобами, можна відчути через малюнки Ольги Московченко. Після початку повномасштабного російського вторгнення 24 лютого художниця залишилася в столиці й відтворила свої тривоги, печалі та сподівання в серії акварельних робіт.

Частину експозиції становлять фотосвідчення, зафіксовані Віктором Бившевим під час експедицій музейників до визволених територій на півночі України. Метою поїздок було не лише зібрати артефакти сучасної війни для презентованої в м. Київ стаціонарної експозиції, а й задокументувати тодішню реальність через фотографії та свідчення людей, які пережили бойові дії і жахи російської окупації.

На презентацію виставки завітали посол України у Швеції Андрій Плахотнюк та міністр культури Швеції Жанет Ґустафсдоттер. У своєму виступі вона сказала: «Швеція солідарна з Україною та українським народом. Нині в Україні величезна гуманітарна трагедія. Життя мільйонів людей під загрозою. І життя авторів робіт, що представлені на виставці, теж були під загрозою, зокрема й у хвилини створення цих фото та малюнків. За камерою, яка знімає війну, щоб її побачив світ, теж стоїть людина».

«Виставка, яку ви бачите, стала результатом партнерства провідних музейних установ України та Швеції. Це Національний музей історії України у Другій світовій війні, який активно розповідає про сучасну війну через проєкти в Україні та по всьому світу, та Шведський національний музей військової історії, який долучився до цієї титанічної роботи», – так охарактеризував нашу роботу міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко. В онлайн-форматі він звернувся до гостей заходу з вітальним словом.

Про роботу музейної команди з темою російсько-української війни у воєнних умовах присутнім розповів генеральний директор Національного музею історії України у Другій світовій війні Юрій Савчук. «Україна високо цінує всебічну підтримку Швеції у справі поширення правди про війну та відстоювання цінностей вільного світу. Така співпраця стала продовженням проєктів, утілених раніше спільно з культурними установами Швеції. Наші країни єднає давнє партнерство, і ми сподіваємося на продовження такої традиції», – підкреслив він.

Генеральна директорка Шведського національного музею військової історії Гелен Ронлунд про виставку сказала так: «Наша співпраця з Музеєм війни в м. Київ розпочалась у червні 2022 р. Це була реакція культурної спільноти на агресію росії в Україні. Ми чітко усвідомлюємо, що ця війна – битва цінностей за збереження демократії у світі. Виставка експонуватиметься в кількох музеях. Ми сподіваємося, що це допоможе зробити російсько-українську війну ще більш видимою у світі».

Матеріали виставки створені колективом Музею війни в м. Київ, а кураторкою проєкту в Швеції стала Елін фон Унґе з Музею Армії. Тож щиро дякуємо колегам за ініціативу та реалізацію проєкту. Сподіваємося, він приверне ще більше уваги до необхідності підтримки України та протидії російській агресії в Європі й світі.