Новини
Музейна виставка в м. Гданськ

Виставка «Київ: репортаж одного дня. 8 березня 2022 р.» – це проєкт, створений Музеєм у 13-ту добу повномасштабної російсько-української війни. Ставши нашою інформаційною зброєю, він блискавично поширювався світом. На світлинах музейного фотографа Олени Шовкопляс жителі різних країн побачили хоробрих українських воїнів, тисячі біженців на залізничному вокзалі, а також рани нашої столиці, на околицях якої перебувало вороже військо, вперто рвучись до серця країни. Відтоді ситуація змінилась, але загроза не минула, тож проєкт є актуальним і нині. Ми й надалі показуємо світові, що вже відбулося й чому не можна зупинятись у боротьбі.

Цього разу виставку «Київ: репортаж одного дня. 8 березня 2022 р.» відкрито в Музеї Другої світової війни у Гданську (Польща). Експозиція буде доступною для огляду до 17 жовтня 2022.

На захід прибули Консул України в Гданську Олександр Плодистий та Генеральний консул Угорщини в Гданську Отто Сіпос. Виставку презентував заступник директора Музею Другої світової війни в Гданську – доктор Марек Шиманяк.

Генеральний директор Національного музею історії України у Другій світовій війні Юрій Савчук із нагоди її нового відкриття зауважив: «Серед багатьох країн європейської родини Польща стала для нас найближчим соратником у протистоянні злу. Сьогодні ми робимо ще один крок на шляху братерства. Є глибока символічність у презентації виставки саме на площі перед Музеєм Другої світової війни у Гданську. Це місто знає ціну свободи. Воно пам’ятає героїв Вестерплатте, які дали бій нацистським загарбникам, як пам’ятає і руйнування, принесені Другою світовою війною».

Виставка в м. Гданськ відкрилася саме 17 вересня, через 83 роки після сумнозвісного нападу СРСР на Польщу, що був наслідком поділу Європи між Гітлером і Сталіним. Нині агресивні й ретроградні сили хочуть повернути до життя старі порядки. Місія всього людства – не допустити цього нищення свободи й справедливості. Ми раді відчувати в цій боротьбі всебічну підтримку з боку Польщі.

Щиро дякуємо кожному, хто долучився до організації виставки в Польщі. Особлива подяка Музеєві Другої світової війни у Гданську, який люб’язно прийняв у себе цей проєкт. Символічно, що ця виставка стала результатом співпраці між двома найбільшими музеями наших країн, які вивчають і висвітлюють історію Другої світової війни. Адже просто зараз росія своєю агресією випробовує на міцність основи сучасної цивілізації, які вибудовувалися ціною десятків мільйонів смертей у роки минулого світового зіткнення. Переконані, що виставка «Київ: репортаж одного дня. 8 березня 2022 р.» сприятиме Перемозі над російським агресором та мирному процвітанню двох дружніх країн – України й Польщі.