Новини
Експедиція Харківщиною

Триває російсько-українська війна… Нині маємо добрі новини про визволення Харківщини. Позитивні звістки переплетені з шокуючими фактами, що розкривають реалії буття жителів міст і сіл в окупації. Отже, виконання нашим Музеєм місії з документування тих злочинів та музеєфікації подій триває.

Після визволення Київщини та Чернігівщини на початку квітня музейники їздили туди в експедиції. Зібрані матеріали стали основою виставки «Україна – розп’яття», що розповідає про російсько-українську війну.

Уже на третій день після вигнання росіян із м. Ізюм генеральний директор Юрій Савчук та музейний фотограф Віктор Бившев прибули туди й до трохи раніше визволеного м. Балаклія – на місця боїв. Побачене дивувало й не дивувало водночас. Рашисти діють за однаковим сценарієм, тож вигляд деокупованих місцевостей подібний. Руїни, незліченна кількість розбитої техніки, покинуті речі…

Учора Ян Дененфельд, Костянтин Давій та Олександр Селецький доправили зібрані учасниками важкої експедиції артефакти війни до м. Київ. Результатом надскладної роботи на Харківщині стала повна вантажівка зібраних свідчень ворожих злочинів. Саме на борту захопленого в росіян КамАЗа залишки зброї, закривавлений одяг, взуття, бронежилети, каски було відвезено до м. Харків – завдяки допомозі військових 25-ї бригади, зокрема особисто командира 7-ї роти з позивним Zorro. Половину речей, які не помістились у музейне авто, довелося залишити в м. Харків. Дякуємо Харківському історичному музею імені М.Ф. Сумцова й особисто його директорці пані Ользі Сошніковій за надання тимчасового прихистку нашим артефактам.

Фондову колекцію писемних свідчень поповнили документи, листи, листівки та ін. Маємо унікальний предмет – щоденник із записами, робленими від першого дня окупації м. Ізюм. Місцевий житель на ім’я Сергій, якому ми безмежно вдячні, вів хроніку поневолення, залишаючи нащадкам безцінні свідчення про війну в рідному місті. Відтепер цей рукопис стане джерелом для вивчення трагічних подій та акцентним експонатом майбутніх виставкових проєктів. Саме через такі оригінальні предмети та авторські світлини ми й надалі об’єктивно розповідатимемо світу про страшні реалії цієї війни.

Віримо в ЗСУ! Сподіваємося, що невдовзі знову поїдемо в нові деокуповані населені пункти й зібрані матеріали з усіх вільних регіонів стануть експонатами майбутньої виставки про Перемогу!