Новини
Церемонія вшанування Праведників народів світу

Сьогодні в Музеї Посольство Держави Ізраїль в Україні провело урочисту церемонію нагородження дипломами та медалями Праведників народів світу тих людей, які, ризикуючи власним життям, рятували євреїв у роки Другої світової війни. За даними на 1 січня 2021 р., це звання було присвоєно 2673 громадянам України. За кількістю Праведників наша держава посідає четверте місце у світі після Польщі, Нідерландів та Франції.

П’ять родин із різних областей України отримали дипломи та медалі. Уже втретє така церемонія нагородження пройшла в нашому Музеї. Цього разу вона відбулась у просторі виставки «Голокост», присвяченої одній із наймасштабніших гуманітарних катастроф ХХ ст.

Звання Праведників народів світу відтепер присвоєно:

  • Петрові Павловському (посмертно) та його брату Гнатові Павловському (посмертно) за порятунок Міхаєля Грінштейна і його батька Шмуеля, дружини, трьох дітей та двох родичів: Ісаака Подежви й Роні Шварцберг. Нагороди отримали онуки братів Анатолій та Володимир Павловські.
  • Олександрі Байнак (посмертно) за порятунок Хани Шварцман та Леоніда Сітковецького. Нагороду отримала правнучка Олександри Анастасія Байнак.
  • Марії Жосул (посмертно) за порятунок Белли Клеваневської. Нагороду отримала онука Марії Ольга Коханевич.
  • Павлові та Марії Натаровим (посмертно) за порятунок Раї Агранович-Задери. Нагороду отримала дочка Праведників Іраїда Козачук.
  • Юлії Банько (посмертно) за порятунок Давида та Бенека Зонненштейнів. Найближчі родичі не змогли приїхати по нагороду й найближчим часом її буде доправлено до їхнього місця проживання. А наразі було озвучено щире послання вдячності від Ясміни й Ноа Гольдштейн, рідних Бенека Зонненштейна, врятованого Юлією Банько.

Нагороди та найщирішу подяку за справжній прояв людяності сім’ї Праведників отримали від Надзвичайного та Повноважного Посла Держави Ізраїль в Україні Міхаеля Бродського. Він зазначив, що між презентованими історіями є одна найголовніша спільність: усі герої, незважаючи ні на що, залишалися Людьми. Про їхні вчинки Ізраїль пам’ятатиме завжди.

Про спільний біль єврейського та українського народів говорив генеральний директор Музею Юрій Савчук. Він зауважив, що українці добре пам’ятали й пам’ятають власний геноцид – Голодомор 1932–1933 рр. Тож у роки Голокосту почуття співпереживання та бажання допомогти тим, хто потребує порятунку, було ще гострішим.

Надзвичайний і Повноважний Посол Федеративної Республіки Німеччина в Україні Анка Фельдгузен у своїй промові зазначила, що жертви й злочинців слід пам’ятати поіменно. Це важливо для майбутніх поколінь, аби плекати їхню людяність і не допустити схожих трагедій.

«Ізраїль сьогодні – сильна країна. Це стало можливим завдяки тому, що там уміють пам’ятати. А ще в Ізраїлі, за будь-якої економічної ситуації, завжди вкладали кошти в розвиток гуманітарної політики, зокрема – від 1963 р. триває всесвітній проєкт визнання Праведників народів світу», – зауважив у своїй промові голова Українського інституту національної пам’яті Антон Дробович.

На захід завітав і голова Всеукраїнської асоціації євреїв – колишніх в’язнів гетто і нацистських концтаборів Борис Забарко. Один із тих, хто сьогодні живий завдяки такому порятунку. Від нього теж пролунали слова подяки рятівникам і гіркі спогади про загиблих.

Гості заходу занурились у вражаючий вир унікальних історій порятунку, кожна з яких має неймовірне емоційне навантаження. Невдовзі з ними можна буде ознайомитися на сайті портрети.com.ua музейного проєкту «Українці-рятівники. Марафон історій». Метою музейників є зібрати інформацію, фото, документи, відео про людей, які в роки Другої світової війни рятували життя євреїв, ромів та інших жертв нацистського геноциду.