Новини
Музейний фронт

У День захисників і захисниць України Музей війни презентував новий виставковий проєкт «Музейний фронт». Ця виставка особлива, це спільний проєкт музейників та українських військових. Уже у квітневі дні 2022 р., коли ворога було вигнано з околиць м. Київ, дослідники розпочали свою роботу. «Символічно, що перша зустріч фахівців Музею війни та військових несподівано сталася саме в лісі під час пошуку матеріалів. Нині наші шляхи перетнулися знову. В основі експозиційного проєкту матеріали, зібрані бійцями тоді й передані ними на довічне зберігання до фондів Музею тепер»  – підкреслив генеральний директор Музею Юрій Савчук.

Воїни-зв’язківці Головного інформаційно-телекомунікаційного вузла Військ зв’язку та кібербезпеки Збройних сил України (ГІТВ) об’їхали більшість населених пунктів Бучанщини та Вишгородщини, що постраждали від війни. «Трофеями» цих польових виїздів стали сотні речових та друкованих джерел. Повсякденна робота для музейників у виконанні військових викликала щирий подив і захоплення. В умовах війни вони перейнялися питанням формування колекції свідчень-експонатів.

«Фіксування історичних подій, які ми зараз проживаємо, надзвичайно важливо. І ми вдячні нашим кібервійськам за те, що вони долучилися до такої праці. Ви учасники цієї історії, зокрема на інформаційному фронті. Я щиро вірю в те, що все, що робили музейники і військовослужбовці, ­— це їхній внесок у нашу загальну Перемогу» — наголосив міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко.

Серед поважних гостей презентації були й командир Головного інформаційно-телекомунікаційного вузла полковник Олександр Корж, його заступник підполковник Іван Слободянюк, а також друг і партнер нашого Музею директор Польського Інституту в Києві історик Роберт Чижевський.

Виставка має кілька тематичних блоків. Одна частина – це ворожі одяг, взуття, предмети побуту, фрагменти військового спорядження та зброї, документальні матеріали й зразки пропаганди. Інша – світлини та відео, які відображають епізоди непомітної, але важкої та вкрай потрібної роботи воїнів із фіксації російських злочини та збереження свідчень про них.

Першу авторську екскурсію для гостей провели куратори – науковець Олександр Білоус, та капітан Олексій Саливон, військовослужбовець із промовистим позивним «Музейник». Відсьогодні двері виставки відкриті для всіх охочих. Запрошуємо!

Розклад роботи:

вт – нд – від 10:00 до 18:00, каса – до 17:30

пн – вихідний