Новини
«Евакуація». Спеціальний показ документального фільму

До Дня українського добровольця у просторі музейного проєкту «Український Схід» традиційно згадували про воїнів російсько-української війни, вшановували полеглих.

У кінозалі Музею в межах національної кінопрем’єри та кінотеатрального прокату відбувся показ документального фільму «Евакуація», присвяченого проблемі медичного супроводу та евакуації поранених на війні. На превеликий жаль, Україна майже щодня має поранених на фронті. Відповідну статистику нам раз по раз подає телебачення. Але за кожним таким випадком стоїть ціла система людей, які роблять усе, щоб урятувати життя ближніх. Хто створив і налагодив таку систему? Які ставили завдання і як знайшли рішення?

Глядачі (а сьогодні це були курсанти Української військово-медичної академії) дізналися, з якими проблемами зіткнулася українська армія на початку воєнної агресії у 2014–2015 рр. Побачили, хто і якими зусиллями створив та налагодив систему переміщення поранених із поля бою – з усіма ланками евакодопомоги: від моменту поранення на «нулі» – з дорогою через опорний фельдшерський пункт і польовий шпиталь різними видами транспорту до стаціонарного госпіталю.

Стрічку створено за підтримки Держкіно України. У Музеї широкому загалові її презентувала творча група: режисер і автор сценарію Євген Тітаренко, продюсери Олександр Дріз та Наталія Хазан. Творці зуміли передати особисті спостереження й пережитий досвід, розказати глядачам про «буденні» подвиги військових медиків та цивільних небайдужих, які власними силами витягали поранених бійців із пекла війни, рятуючи їм життя й тим самим налагоджуючи систему евакуації та надання медичної допомоги, яка досі успішно функціонує за будь-яких погодних умов.

Дізнатися більше про роботу медиків та волонтерів Ярослава Гайди, Анни Корницької, Олени Шпак, Дмитра Андрієва, Ігоря Хоменка й Тетяни Губи можна у фільмі «Евакуація», що йде в українських кінотеатрах, а незабаром з’явиться й на цифрових платформах.

Теплі слова вдячності команді авторів кінокартини й щирі емоції майбутніх військових медиків підтвердили нашу впевненість: майбутнє нашої держави – в щирих і трепетних серцях.