Новини
Культурний обмін

Українські музейники стали учасниками студійного візиту до Польщі. Упродовж десяти днів очільники та менеджери дев’яти музейних інституцій ознайомлювалися з роботою культурно-мистецьких осередків. Наш Музей представляла комунікаційниця Жанна Очеретяна.

Така програма – це можливість розширити спектр знань, опанувати нові практики й здобути новий досвід, налагодити комунікативні зв’язки для дальшої співпраці, представити вітчизняну культурну спільноту на презентаціях українських проєктів, а ще наживо подякувати полякам за величезну й усебічну підтримку в боротьбі проти російської агресії.

У межах студійного візиту було організовано більш ніж двадцять зустрічей та івентів у трьох польських містах.

У м. Варшава зустрілися з польськими чиновниками та дипломатами високого рівня. Відбулася також розмова з Надзвичайним і Повноважним Послом України в Республіці Польща Василем Зваричем, який невтомно працює над партнерством двох держав.

Польські музеї та культурні установи динамічно розвиваються, тож побачити їхні умови й напрями роботи було цікаво та надихаюче. У польській столиці музейники ознайомилися із засадами роботи Національного інституту культурної спадщини, побували на будівництві нового корпусу Музею історії Польщі, відвідали Музей Варшави, Національний музей у Варшаві, Музей Варшавського повстання, а в Музеї-палаці короля Яна ІІІ у Вілянові навіть приготували королівський бенкет на майстеркласі. Кулінарна тема мала продовження під час візиту до Музею історії польських євреїв ПОЛІН – там ознайомились із традиціями єврейської культури на виставці «Від кухні».

У м. Гданськ відвідали, поспілкувавшись із їхніми командами, Музей Другої світової війни, Музей бурштину та Європейський центр Солідарності. Побували на екскурсії у високотехнологічному Гданському театрі Шекспіра, розглянули експонування сучасного мистецтва на прикладі виставки «Фанґор. Поза картиною» у філії сучасного мистецтва Національного музею у Гданську.

У м. Гдиня побували в новому Музеї еміграції, що розташований у довоєнному морському вокзалі й розповідає про історію поляків поза межами їхньої країни.

Під час перебування в Польщі учасники візиту підтримали також українські проєкти: побували на відкритті експозиції наших митців «Україна. Під іншим небом» у Центрі мистецтв «Замок Уяздовський», на презентації виставки українського Національного музею Голодомору-геноциду «Голодомор і новий геноцид» у парку «Лазенки Крулевські».

Принагідно Жанна Очеретяна ознайомила українських колег із проєктами Музею війни, які експонуються в культурних установах м. Гданськ. На території Музею Другої світової війни від 17 вересня розміщено виставку «Київ: репортаж одного дня. 8 березня 2022 р.». Це фотозвіт про життя української столиці на 13-ту добу протистояння повномасштабній російській агресії. На світлинах – хоробрі українські воїни, тисячні натовпи біженців на залізничному вокзалі, а також рани м. Київ, на околицях якого перебувало вороже військо, вперто рвучись до серця країни. До створення виставки «30 визначних подій України» в Європейському центрі Солідарності долучилася заступниця генерального директора з наукової роботи нашого Музею Людмила Рибченко. Це ознайомлення гостей Центру з ключовими подіями життя українців та нашої держави в 1991–2022 рр. на базі архівних і музейних фотосвідчень. У межах візиту відвідали також греко-католицький монастир отців-василіян, який є духовним осердям для українців у м. Варшава.

Музей висловлює вдячність за сприяння такому інтенсивному обміну партнерам: Департаменту публічної та культурної дипломатії МЗС РП, Музею історії Польщі, Польському Інституту у Києві та його очільникові пану Робертові Чижевському й організаторці візиту пані Наталії Віслоцькій.