Новини
«Україна – розп’яття». Відкриття першої в країні та світі музейної виставки про російсько-українську війну

Цьогоріч День пам’яті та примирення Україна відзначає інакше. Триває російсько-українська війна…

Наш Музей презентував світові присвячену їй виставку «Україна – розп’яття». Уперше у світовій музейній практиці створено офлайн-проєкт про війну в реальному часі й під час тієї самої війни. Виставка експонуватиметься у виставковому центрі Музею.

Дотримуючи заходів безпеки, ми не влаштовували гучного відкриття. Але покликали представників ЗМІ, щоб занурити глядачів у атмосферу сьогодення на Меморіалі й запросити майбутніх гостей до відвідин проєкту. Фактично сьогодні простір виставки став медіамайданчиком міжнародного рівня. Уже зранку всі охочі віртуально, у прямому ефірі, могли долучитися до презентації виставки через об’єктиви творців телевізійної програми «Сніданок з 1+1». Упродовж цілого дня на виставці працювали десятки медійних команд. Вони робили прямі включення, готували новинні сюжети й розгорнуті програми.

У День пам’яті та примирення поруч з українцями стояв увесь світ, адже серед присутніх журналістів було чимало іноземців. Нас побачили й почули у Франції, Польщі, Туреччині, Японії, Австралії та на Балканах.

Про історію створення унікальної експозиції та її значення для українців і світової спільноти розповів Юрій Савчук – генеральний директор Національного музею історії України у Другій світовій війні, кандидат історичних наук, куратор виставки «Україна – розп’яття».

Робота з комплектування музейної колекції розпочалася наприкінці березня. Після визволення Київщини та Чернігівщини вже на початку квітня музейники вирушили в експедиції до вщент поруйнованих м. Ірпінь та Буча, смт Бородянка, Гостомель і Макарів, с. Михайлівка-Рубежівка, Андріївка, Липівка, Маковище, Стоянка, Лук’янівка, Перемога та інших населених пунктів. Тепер за допомогою оригінальних предметів і світлин ми об’єктивно презентуємо світу страшні реалії цієї війни.

Один із акцентних експонатів виставки – зранена ікона «Зняття з Хреста», в якій застряг осколок російської міни. Образ із понівеченого ворогом храму Св. Димитрія Ростовського в смт Макарів на Київщині.

В експозиції виставки представлено унікальні артефакти повномасштабного зіткнення, що триває просто цієї миті. Серед них карта захоплення м. Київ диверсійними групами й майже весь ворожий арсенал зброї, якою нищать Україну.

Сповіщення про повітряну тривогу, загроза ракетного чи авіаудару, робота військ ППО або приліт... Для мільйонів українців рятівними стали звичайні підвали. Зануритись у реалії життя людей в одному з укриттів смт Гостомель можна в Музеї. Побут мешканців відтворено завдяки автентичним речам.

Від 2014 р. ми збирали експонати, створювали виставки, розповідали світові про події в Криму, про АТО/ООС і не думали, не здогадувалися, не підозрювали, не вірили, що у планах Росії загарбати всю Україну. Нині перебіг подій війни стрімко змінюється, ворог не відмовляється від своїх загарбницьких цілей, і боротьба триває. Але неодмінно буде Перемога. І тоді потворний образ війни назавжди залишиться з нами у світлинах та відео, а речі, зброя, техніка, просякнуті її мерзенним духом, – у Музеї війни.