Новини
«Захисники» в Музеї війни

До роковин повномасштабного вторгнення росії на територію України відкрито проєкт «Захисники» – про мужніх, відважних, сталевих, стійких, сильних, героїчних, красивих. Ми презентуємо промовисті фотопортрети українських воїнів, які чинять упертий опір тотальному злу, боронять рідну землю й стоять на сторожі безпеки Європи та світу.

Світлини зроблено під час музейної експедиції, яка відбулась у липні 2022 р. за підтримки Генерального штабу Збройних сил України. Генеральний директор Музею Юрій Савчук та музейний фотограф-волонтер зі Швеції Анджей Маркевич здійснили поїздку в місця дислокації військових частин. Нині куратор проєкту Юрій Савчук поділився, як перебуваючи в розташуванні підрозділів на території Харківщини, Дніпропетровщини, Миколаївщини, Одещини та Київщини, музейники фотографували військовослужбовців різних видів та родів Збройних сил України та записували спогади.

Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко наголосив, що захоплений працездатністю команди Музею, адже ми не спиняємо виставкову роботу ні на мить, попри те як уже майже рік росія системно масовано руйнує наше мирне життя ракетами, бомбами і мінами. У важких умовах війни наша праця не лишилася непоміченою. Пан Міністр привітав головну зберігачку фондів Оксану Янковенко із званням  "Заслужений працівник культури України", а значній частині музейних фахівців вручив подяки від Міністерства.

Присутній на відкритті підполковник ЗСУ Володимир Старокінь, який як представник Генерального штабу супроводжував музейників у подорожі тисячею кілометрів уздовж лінії фронту,  наголосив, що кожен військовий, що боронить нашу державу – Герой і ми маємо знати їхні обличчя. Виставка «Захисники» дозволяє поглянути їм в очі.

Цей проєкт об’єднав навколо себе різних людей, яким небайдуже майбутнє України. Слова подяки звучали на адресу Надзвичайного і повноважного посла Королівства Швеція в Україні Пана Тобіаса Тиберга, адже ми вдячні шведам передусім за Анджея Маркевича, який зробив ці вражаючі фото. Найвищої якості друк світлин виконаний безкоштовно найкращою у Швеції та Європі фотолабораторією Crimson. За сприяння Посольства України в Королівстві Швеція дорогоцінний вантаж миттю було доставлено в українське м. Тернопіль.

Наш логістичний партнер – Нова пошта – у найстисліші терміни, безкоштовно і якісно фото доправив до Музею в м. Київ.

Отже, експозицію розміщено у щойно відремонтованому просторі Виставкового центру Музею. У неймовірно стислі терміни будівельникам Музею вдалося відремонтувати новий, сучасний івентмайданчик, створений під час війни й максимально обладнаний для безперебійного функціонування в її умовах. Локація забезпечена постійним електроживленням за допомогою зарядної станції Ecoflow, що надана ГО Museum for Change завдяки постійній підтримці українських музейників швейцарським фондом ALIPH. Starlink від Фонду «Україна – ХХІ століття» забезпечує автономну точку доступу до глобальної супутникової системи, а отже маємо, потужний, швидкісний Wi-Fi.

Тож запрошуємо на першу виставку в новому експозиційному просторі.