Хроніка війни
16 червня 2022 (113 день)

На сіверському напрямі ворог обстріляв з артилерії райони населених пунктів Леонівка Чернігівської області та Уланове, Сопич і Баранівка – Сумської.

На харківському – застосовував ствольну артилерію та реактивні системи залпового вогню.

На слов’янському – зафіксовано артилерійські обстріли поблизу с. Мазанівка, Краснопілля та Дібрівне. Українські воїни відбили штурм росіян, націлений на с. Долина.

На донецькому напрямі окупанти не припиняють вогневого ураження позицій наших військ уздовж лінії зіткнення із зосередженням основних зусиль на сєверодонецькій та бахмутській ділянках.

На сєверодонецькому напрямі ворог застосовував артилерію та реактивні системи залпового вогню в районах м. Сєверодонецьк, Лисичанськ, с. Устинівка, а також с-щ Лоскутівка, Метьолкіне та Борівське.

За повідомленням Генерального штабу ЗС України, на напрямі Єгорівка – Шевченко наші воїни виявили й знищили диверсійно-розвідувальну групу противника.

На сєверодонецькому напрямі підрозділи Національної гвардії України спільно з ССО ліквідували три ворожі «Гради». Про це повідомив начальник оперативного управління Головного управління НГУ Олексій Надточий.

Уночі по території Садівської ОТГ Сумського району ворог завдав ракетного авіаудару. Загинуло чотири людини, щонайменше шістьох поранено.

Окупанти вдарили авіацією також по м. Лисичанськ. Влучили в одну з будівель, де переховувалися люди. Відомо щонайменше про трьох загиблих та сімох поранених. Про це розповів очільник Луганщини Сергій Гайдай.

У війні проти України, за словами заступника начальника Головного оперативного управління Генштабу ЗСУ Олексія Громова, задіяно 333 тис. представників особового складу ЗС РФ.

Переговори щодо звільнення полонених захисників м. Маріуполь тривають. Більшість із них росіяни утримують на тимчасово окупованій території Донецької області, але, як зазначив секретар РНБО Олексій Данілов, невідомо, чи всі полонені перебувають там.

Крим слід повернути за допомогою наданої Заходом зброї. «Крим є стратегічною метою для України, тому що це українська територія», – сказав міністр оборони України Олексій Резніков.

Передані Україні Литвою гусеничні бронетранспортери M113 уже беруть участь у боях. Про це заявив міністр оборони Литви Арвідас Анушаускас.

Словаччина передала Україні чотири вертольоти Мі-17 та один Мі-2, а також боєприпаси для реактивної системи залпового вогню «Град». Про це заявив словацький міністр оборони Ярослав Надь.

«Росія веде проти України першу в світі повномасштабну кібервійну», – констатував очільник Держспецзв’язку Юрій Щиголь.

Президент Франції Емманюель Макрон, канцлер Німеччини Олаф Шольц, Президент Румунії Клаус Йоганніс та Прем’єр-міністр Італії Маріо Драґі прибули до України. Вони відвідали м. Ірпінь перед зустрічю з українським Президентом. Членство у ЄС та збільшення поставок зброї – головні теми зустрічі з Володимиром Зеленським.

За «негайне надання Україні статусу кандидата у члени ЄС» виступають Франція, Німеччина, Італія та Румунія. Про це лідери країн повідомили в м. Київ.

Литовський сейм визнав примусове вивезення українців до Росії депортацією.