Хроніка війни
20 червня 2022 (117 день)

Українські війська відкинули рашистів із першої лінії оборони на Херсонщині. Тепер окупанти укріплюються на другій і третій. Водночас наші захисники завдали точних ударів по складах противника в тилу, про це повідомив радник голови Херсонської військової адміністрації, військовослужбовець ЗСУ Сергій Хлань.

Командир підрозділу «Азов» Родіон Кудряшов заявив, що на запорізькому напрямі Сили оборони переходять до наступальних дій.

У районі с. Богородичне наші захисники відбили ворожий штурм.

Поблизу м. Миколаївка намагалася діяти диверсійно-розвідувальна група. Рашисти вдалися до спроби штурму, успіху не мали.

Ворог починає широкомасштабний наступ на Луганщині. У м. Сєверодонецьк бої точаться вже в промзоні, українські війська контролюють лише територію заводу «Азот». Водночас противник наступає вздовж траси Лисичанськ – Бахмут, близькі до неї населені пункти – під постійними обстрілами. Цілий день потерпає від масованих російських обстрілів м. Лисичанськ. Кількість жертв установити наразі неможливо. Про це повідомив голова обладміністрації Луганщини Сергій Гайдай. За його словами, Сили оборони не контролюють смт Метьолкіне.

До м. Мелітополь, згідно з інформацією його мера Івана Федорова, увійшли сирійські бойовики. Вони розташувалися на території авіамістечка.

«Залишилось небагато Збройним силам України для того, щоб вийти на державний кордон у Харківській області», – повідомила заступниця міністра оборони Ганна Маляр.

Агресор і надалі завдає ракетних та авіаційних ударів по об’єктах як військової, так і цивільної інфраструктури на території України.

Офіційне повідомлення ОК «Південь»: удень упродовж 3 год ворог масовано вдарив по південних регіонах країни 14 ракетами. Окупанти били по м. Очаків, гирлу р. Дунай, Білгород-Дністровському району Одещини та м. Одеса.

На Херсонщині ситуація стабільно тяжка в Бериславському та Каховському районах. Унаслідок бойових дій пошкоджено й знищено будинки, багато замінованої інфраструктури. Мирні жителі розповідають про безперервне мародерство окупантів, погрози фермерам, підприємцям, викрадення людей.

Інтенсивність обстрілів м. Харків та області збільшилася. Зокрема, активні вони на ізюмському напрямі, де тривають бої. У с. Іванівка вибухом снаряду поранено трьох дітей, про це повідомив начальник ГУ НП в Харківській області Володимир Тимошко.

Пів мільйона людей залишаються в окупації на Херсонщині. Про це під час брифінгу сказав очільник Херсонської ОВА Геннадій Лагута.

Спеціальний представник ЄС з прав людини Імон Ґілмор відвідав зруйнований ірпінський відділок поліції, Романівський міст, пошкоджені обстрілами окупантів об’єкти цивільної інфраструктури міста, а також «братську могилу» в м. Буча.

Україна вперше запрошена до участі в саміті Ініціативи трьох морів.

Верховна Рада ратифікувала Стамбульську конвенцію. Цей документ є міжнародним стандартом захисту жінок від усіх форм насильства, включно з домашнім.