Хроніка війни
9 липня 2022 (137 день)

Ворог намагається наблизитися до м. Харків. На харківському напрямі він штурмував ділянку Кочубеївка – Дементіївка, але був відкинутий українськими воїнами на попередні позиції.

На ділянці Мале Веселе – Петрівка Сили оборони України виявили й знешкодили розвідувальну групу противника.

Усі спроби штурму в районах Довгеньке – Краснопілля та Пасіка – Долина наші захисники відбили. Російські війська відійшли, замінувавши відрізки дороги поблизу с. Велика Комишуваха.

Загарбники спробували штурмувати напрям Золотарівка – Верхньокамʼянське. У районі с. Золотарівка наші воїни змусили їх розбігтися.

На словʼянському напрямі, застосовуючи артилерію, окупанти намагаються створити собі умови для дальшого просування в районі м. Ізюм та Словʼянськ.

На авдіївському, курахівському, новопавлівському та запорізькому напрямах рашисти продовжили обстріли позицій українських військ із мінометів, ствольної та реактивної артилерії по лінії зіткнення. Зафіксовано авіаудари в районах м. Авдіївка та с. Новоандріївка.

На південнобузькому напрямі окупанти й надалі зосереджують зусилля на обороні зайнятих позицій та стримуванні просування підрозділів Сил оборони в глиб тимчасово захопленої території.

Наразі під обстрілами перебуває визволене від окупантів с. Павлівка у Вугледарській громаді. Ракетним ударом зруйновано один будинок, без постраждалих.

Понад 10 обстрілів зазнало м. Авдіївка – усі удари припали на житлові квартали та цивільну інфраструктуру. Інформація щодо постраждалих та руйнувань уточнюється.

У м. Костянтинівка на Донеччині – не менш ніж п’ять влучань по житлових масивах. Один загиблий, троє поранених. Пошкоджено молокозавод і меблеву фабрику.

Чотири «прильоти» – в м. Дружківка. За попередньою інформацією, це був ракетний удар. Пошкоджено лікарню, палац культури, житлові будинки, дитячий майданчик.

У м. Часів Яр росіяни обстріляли залізничну станцію – кілька людей зазнали легких контузій.

Над ранок окупанти вдарили із систем «Град» по Інгулецькому району м. Кривий Ріг (Дніпропетровська область) – двоє людей загинуло, ще двоє травмовані. Про це повідомив голова місцевої ОВА Валентин Резніченко.

Наслідки ворожого обстрілу м. Миколаїв – зруйноване житло, потрощені автомобілі, але без жертв. Про це розповів міський голова Олександр Сєнкевич.

Джозеф Байден офіційно підписав указ про виділення Україні чергової військової допомоги на 400 млн доларів, до якої входить, зокрема, ще чотири РСЗВ HIMARS.

Президент України Володимир Зеленський прийняв Голову Сенату Французької Республіки Жерара Ларше та делегацію верхньої палати французького парламенту.

Напередодні в м. Гарміш-Партенкірхен, Німеччина, відбулася 29-та конференція командувачів сухопутних військ збройних сил європейських держав і командування армії США в Європі та Африці. Цьогорічна конференція зібрала представників із понад 40 країн. Головна її тема – «Зустріч із викликом великомасштабного бою в Європі: сильніші разом!». Серед головних учасників заходу була делегація з України, яку очолив тимчасовий виконувач обов’язків командувача Сухопутних військ ЗСУ генерал-лейтенант Олександр Павлюк.

400 млн грн на «армію дронів» українці зібрали за тиждень, про це поінформував міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.