Хроніка війни
28 липня 2022 (156 день)

В районі с. Пасіки на Ізюмщині військові знешкодили групу розвідки росіян, яка намагалася викрити позиції українських військ. Про це повідомили в Генштабі ЗСУ.

У районах с. Берестове та Нагірне окупанти безуспішно намагалися уточнити позиції наших військ.

Ворог частково покращив тактичне положення в напрямах м. Соледар та с-ща Вершини.

Загарбники зазнали невдачі під час спроби штурму в напрямах населених пунктів Яковлівка, Бахмут та Семигір’я. Окупанти з втратами відійшли.

На авдіївському напрямі окупанти відновили штурмові дії в напрямі м. Авдіївка та с. Піски. Успіху росіяни не мали, відійшли.

Порушуючи звичаї війни, загарбники використовували польову форму ЗСУ із білими пов’язками під час штурму поблизу населеного пункту Піски.

Росіяни зранку завдали ракетного удару шістьма крилатими ракетами «Калібр» по військовій частині в населеному пункті Лютіж Київської області. Розповів заступник начальника Головного оперативного управління Генштабу ЗСУ Олексій Громов.

Зранку в Чернігівській області зафіксовано дев’ять ракетних ударів. Ракети впали у лісовий масив Гончарівської громади області. Також працювала наша система протиповітряної оборони. Інформації про жертв поки немає, повідомили в ОК «Північ».

Вранці по м. Миколаїв нанесли масований ракетний удар. Зруйновано будівлю школи в Корабельному районі міста, є один поранений. Також пошкоджено яхт-клуб, склад агропромислового підприємства, господарські споруди. Крім цього окупанти обстрілювали інші населені пункти Миколаївщини.

Окупанти накрили вогнем дві громади Дніпропетровщини – Зеленодольську та Апостолівську. Гатили по містах та селах з «Ураганів» та ствольної артилерії. Є руйнування та пошкодження, але без постраждалих. Згодом  накрили вогнем з РСЗВ Широківську громаду Криворізького району. Цілеспрямовано поцілили по агропідприємству в с. Шестірня.

П’ятеро людей загинули, ще 26 отримали поранення внаслідок ворожого ракетного обстрілу м. Кропивницький. Про це повідомив голова військової адміністрації Кіровоградщини Андрій Райкович.

Росіяни обстріляли  чотири рази з «Ураганів» м. Бахмут. Відомо про щонайменше трьох загиблих та трьох поранених. Пошкоджено шість багатоквартирних та шість приватних будинків. За попередньою інформацією, росіяни застосували касетні боєприпаси.

Президент України вручив у Верховній Раді України почесну нагороду «Хрест бойових заслуг» для наших захисників та захисниць.

Сьогодні до м. Київ завітав Президент Литви Гітанас Науседа. Під час урочистостей у Верховній Раді він вручив Володимиру Зеленському найвищу нагороду Литви – Орден Вітовта Великого. Також Гітанас Науседа заявив, що його країна передає Україні десять бронемашин, боєприпаси й антидрони.

Міністр оборони Латвії Артіс Пабрікс повідомив, що уряд Латвії підтримав пропозицію Міністерства оборони про надання Україні додаткової військової допомоги.

Сенат США ухвалив резолюцію, що закликає Держдепартамент США оголосити Росію спонсором тероризму через її дії в Україні, Грузії, Сирії та Чечні. Резолюція Сенату має рекомендаційний характер, але чинить тиск на адміністрацію Джо Байдена, адже саме Білий дім має ухвалити остаточне рішення.