Хроніка війни
12 серпня 2022 (171 день)

На слов’янському напрямі окупанти намагалися вести наступальні бої на відрізках Пасіка – Богородичне й Тихоцьке – Долина. Отримавши відсіч, утекли.

На краматорському напрямі зазнала невдачі їхня спроба розвідки боєм на ділянці Білогорівка – Григорівка.

На бахмутському напрямі загарбники почали розвідку біля с-ща Спірне. Українські воїни вогневим ураженням знешкодили їх.

Наступальними та штурмовими діями росіяни безуспішно намагалися прорвати оборону наших підрозділів і просунутися до населених пунктів Спірне, Івано-Дарʼївка, Виїмка, Яковлівка, Кодема, Вершина та Зайцеве. Зазнали втрат і хаотично відійшли. В окремих районах тривають бойові дії.

Усі ворожі спроби штурму в районах населених пунктів Спартак, Піски та Мар’їнка наші захисники придушили, відкинувши рашистів на попередні позиції.

Ракетно-артилерійські підрозділи ЗСУ вночі ліквідували склад у районі с. Веселе на Херсонщині. Про це повідомило ОК «Південь».

Депутат Херсонської облради Сергій Хлань поінформував, що ЗСУ поцілили в останній, четвертий, міст, який сполучав правий та лівий береги р. Дніпро в м. Херсон. Тобто росіяни більше не мають змоги повноцінно перекидати свою техніку.

Окупанти вдарили по Слобідському, Новобаварському та Київському районах м. Харків. Влучили в Харківський національний університет внутрішніх справ, частково зруйнували їдальню та господарчі приміщення. У Харківській області ворог завдав ударів по Чугуївському, Харківському, Ізюмському, Лозівському районах – троє постраждалих.

На Дніпропетровщині загарбники обстріляли Нікопольський та Криворізький райони. У м. Марганець – троє постраждалих, серед них 12-річний хлопчик. В області пошкоджено житлові будинки, завод, друкарню, магазин, кафе та автомобілі.

По м. Краматорськ уночі росіяни завдали 11 ракетних ударів – зруйновано будинки в приватному секторі. Увечері ракетний удар по місту повторився: 2 загиблі, 13 поранених. Про це заявив мер Олександр Гончаренко.

На Миколаївщині під обстрілами перебуває низка населених пунктів. Від обстрілу загинула людина в смт Березнегувате.

Увечері ворог завдав п’яти ударів по м. Запоріжжя, є поранені. Зафіксовано ракетні влучання в інфраструктурний об’єкт і АЗС у Шевченківському районі міста. Про це повідомив секретар Запорізької міської ради Анатолій Куртєв.

Україні вже вдалося повернути тіла 522 загиблих захисників, які були у списках зниклих безвісти. Про це розповів уповноважений з питань осіб, які зникли безвісти за особливих обставин, Олег Котенко.

Глава держави нагородив дітей, які допомагають ЗСУ виборювати перемогу, – Максима Бровченка з м. Бердянськ, Андрія Покраса з Київщини, Данила Сергєєва з м. Маріуполь, Іринку Васильєву з м. Рівне.

Президент України вніс до Верховної Ради законопроєкти щодо продовження воєнного стану та мобілізації на території держави.

Результати соціологічного дослідження групи «Рейтинг» свідчать, що 98 % українців підтримують дії Збройних сил України й вірять у перемогу, 72 % – підтримують членство України в НАТО, а 64 % – переконані, що ми повернемо всі окуповані території.

До України прибула нова партія РСЗВ M270 – їх передала Велика Британія. Про це повідомив міністр оборони Олексій Резніков.