Хроніка війни
15 березня 2022 (20 день)

Триває 20-та доба героїчного спротиву української нації російському воєнному вторгненню. 

Стан, положення, характер дій сил оборони суттєвих змін не зазнали. Вони й надалі успішно протистоять окупантам. 

Протягом дня противник активних наступальних дій не проводив, зосереджуючи зусилля на заміщенні поточних утрат, вербуванні найманців з інших країн та проблемах логістичного забезпечення. Не раз надходила інформація щодо організації центрів підготовки найманців у російському м. Смоленськ та білоруських м. Гомель і Бобруйськ. 

На волинському напрямі противник утримує угруповання на українсько-білоруському державному кордоні. При цьому зберігається висока ймовірність провокацій, спрямованих на втягування білоруської сторони до складу окупаційних військ. 

На поліському напрямі ворог здійснив невдалу спробу прориву оборони наших військ на ділянці Гута-Межигірська – Лютіж. Водночас окупанти не мали успіху в захопленні смт Макарів. 

На сіверському напрямі вони намагаються наростити угруповання, організувати логістичне забезпечення для поновлення наступу на м. Чернігів. 

На слобожанському напрямі головною метою противника залишається оточення м. Суми та Харків. 

На донецькому й таврійському напрямах окупанти не досягли успіхів, зокрема в районі м. Лисичанськ зазнали втрат і відійшли. У м. Рубіжне ворог намагається закріпитися на західних околицях. Продовжує штурмові дії також на західній і східній околицях м. Маріуполь за підтримки авіації та артилерії. 

На південнобузькому напрямі окупанти до активних дій не вдаються, намагаються втримати позиції. 

Не маючи успіху на основних напрямах, росіяни в порушення норм міжнародного гуманітарного права й надалі завдають ракетних та авіаційних ударів по цивільних об’єктах, мирному населенню та об’єктах критичної інфраструктури. 

Морально-психологічний стан противника залишається на низькому рівні, що створює окупаційному командуванню додаткові проблеми зі своєчасним поповненням поточних утрат і посиленням угруповання на напрямах, де ворог розбитий ущент українськими захисниками.