Хроніка війни
5 квітня 2022 (41 день)

На півночі Полтавщини Збройні сили України збили дві російські ракети, про це повідомляє голова Полтавської обласної військової адміністрації Дмитро Лунін: «Уламками пошкодило лінії електропередачі, тому в пʼяти селах поки що немає світла, а також в одному частково».

Європейські країни у відповідь на агресію Росії та звірства у м. Буча висилають десятки співробітників російських посольств та консульств. 5 квітня про висилку заявила Італія. Із м. Рим випроваджують 30 дипломатів «із міркувань безпеки». Троє російських посадовців поїдуть зі Швеції. Ще 15 – із Данії. Їх звинуватили у шпигунстві. Раніше, 4 квітня, про висилку дипломатів заявили Франція, Німеччина та Литва. Франція виганяє працівників російського МЗС, діяльність яких суперечить інтересам безпеки країни. ЗМІ повідомляли, що йдеться про 30 росіян.

Десантники 95-ї бригади ЗСУ з українського протитанкового ракетного комплексу «Стугна-П» збили найновіший російський ударний вертоліт Ка-52, про це повідомив генштаб.

Власник харківського Екопарку Олександр Фельдман заявив, що парку більше немає, його зруйнували обстріли російських військ.

«Зруйновано вольєри, зруйнована вся інфраструктура. Дивом залишилися живі тигри й леви. Дуже сильно постраждали їхні клітки, вони в будь-який момент можуть вийти на вулицю. У тяжкому стані споруда, в якій перебувають ведмеді. Тобто сьогодні приймається рішення, у нас часу до вечора: або всіх умертвити, приспати, або прийняти якийсь момент перевезення», – сказав Фельдман.

Українські десантники 95-ї ОДШБр ДШВ ЗС України з ПТРК «Стугна-П» збили найновіший російський ударний вертоліт Ка-52. Сталося це на Харківщині. На всі російські #аналоговнет в українських воїнів є відповідь. Слід зазначити, що це вже другий випадок, коли житомирські десантники протитанковими засобами знищують ворожі повітряні цілі.

На східному напрямку українські військові протягом доби відбили атаку ворога, а артилерія завдала вогневого ураження по скупченню особового складу та техніки.

5 квітня пара Су-35 окупантів із території Білорусі завдала удару крилатими ракетами по території України. Ймовірно, цілями рашистів мали стати об’єкти цивільної інфраструктури в кількох західних областях. Українськими засобами протиповітряної оборони знищено три крилаті ракети, четверта – була пошкоджена, що не дало їй змоги точно влучити в ціль.

Наведення ракет і розвідку щодо результатів удару здійснювали два ворожі БПЛА оперативно-тактичного рівня, які теж ліквідовані підрозділами зенітних ракетних військ повітряного командування «Захід».